1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Sudanlı korgeneral ateşkes çağrısını reddetti
Sudanlı korgeneral ateşkes çağrısını reddetti

Sudanlı korgeneral ateşkes çağrısını reddetti

Sudanlı general, BMGK'nin Ramazan ayı boyunca düşmanlıkların durdurulması yönündeki çağrısının üzerine, RSF’nin sivil bölgeleri terk etmediği gerekçesiyle ateşkesi reddetti.

10 Mart 2024 Pazar 23:56A+A-

Kıdemli Sudan Silahlı Kuvvetleri Generali Yaser el-Atta, Hızlı Destek Güçleri (RSF) paramiliter grubu sivillerin evlerini ve alanlarını terk etmedikçe Müslümanların Ramazan ayı boyunca Sudan'da ateşkes olmayacağını söyledi .

Açıklama, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu hafta başlayacak Ramazan ayında ateşkes çağrısının ardından geldi. RSF ateşkes çağrısını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Al-Atta'nın Pazar günü ordunun resmi Telegram kanalında yayınlanan açıklamasında, Sudan'ın başkenti Hartum’a bağlı Omdurman'da ordunun son ilerlemelerine atıfta bulunuldu.

RSF, geçen yıl mayıs ayında Suudi Arabistan ve ABD'nin aracılık ettiği Cidde'deki görüşmelerde sivillerin evlerinden ve kamu tesislerinden çekilme yönünde verilen taahhüde uymadığı sürece Ramazan ateşkesi olamayacağını söyledi.

Ayrıca, Hemedti olarak bilinen RSF lideri Muhammed Hamdan Dagalo'nun Sudan'ın gelecekteki siyasetinde veya ordusunda bir rol oynamaması gerektiği de belirtildi.

Açıklama, BMGK'nin, Pazartesi başlayacak Ramazan ayında 11 aydır devam eden çatışmaya ara verilmesi çağrısının ardından geldi.

Cuma günü 15 üyeli konseyde yer alan 14 ülke, Birleşik Krallık'ın önerdiği kararı desteklerken, yalnızca Rusya oylamada çekimser kaldı.

Kararda, “çatışmanın tüm taraflarına diyalog yoluyla çatışmaya sürdürülebilir bir çözüm aramaları” çağrısında bulunuldu.

General Abdülfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile RSF arasındaki çatışmalar Nisan 2023'ün ortasında patlak verdi.

O zamandan bu yana on binlerce insan öldürüldü, 8,3 milyon kişi zorla yerinden edildi ve BM, yaklaşık 25 milyon kişinin (Sudan nüfusunun yarısı) yardıma ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Ordu, çatışmaların çoğunda askeri açıdan geride kaldı. Çatışmanın ilk günlerinde RSF, başkent Hartum'un büyük bir bölümünü işgal etti.

Guterres Ramazan ateşkesini destekliyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşik Krallık tarafından hazırlanan karar taslağının Cuma günü BMGK tarafından kabul edilmesinin ardından savaşan taraflara ateşkes çağrısında bulundu. Ancak kararın uygulanma mekanizması belirsizliğini koruyor.

Sudan'ın BM Büyükelçisi El-Harith İdriss el-Harith Muhammed Perşembe günü konseye yaptığı açıklamada, ülkenin geçiş konseyi başkanının Guterres'in ateşkes çağrısını takdir ettiğini söyledi. Ancak liderin "bunu nasıl yapacağını merak ettiğini" söyledi.

Ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılayan RSF, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Önerilen insani ateşkesi benimserken, üzerinde karşılıklı mutabakata varılan izleme mekanizmalarının kurulmasına ilişkin tartışmalara katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz." dedi.

Ateşkesin etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak ve bu kararın amaçladığı insani hedeflere ulaşmak için bu mekanizmalar hayati önem taşıyor.

 

HABERE YORUM KAT