1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Sudan’daki çatışmalarda yeni perde: Taraflar Suudi Arabistan'da görüşecek
Sudan’daki çatışmalarda yeni perde: Taraflar Suudi Arabistan'da görüşecek

Sudan’daki çatışmalarda yeni perde: Taraflar Suudi Arabistan'da görüşecek

Uluslararası güçler yüzlerce insanı öldüren ve on binlerce kişinin yurtdışına kaçmasına yol açan çatışmayı sona erdirmek için baskı yaparken, Sudan'da çatışan tarafların Suudi Arabistan’da görüşmek üzere toplanacakları bildirildi.

06 Mayıs 2023 Cumartesi 14:25A+A-

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Suudi Arabistan-ABD özel girişimiyle Sudan'da çatışan tarafların temsilcilerinin Cidde kentinde bir araya gelmesinin ele alındığı görüşmede, söz konusu girişimin, "Sudan ve halkının güvenlik ve istikrarını garanti altına alacak şekilde, gerilim düzeyini azaltmak için gerekli diyalog zeminini hazırlamayı amaçladığı" belirtildi.

ATEŞKES ÇAĞRISI

Suudi Arabistan ve ABD, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdul Fettah el-Burhan ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo'nun arasında "müzakereye hazırlık görüşmelerinin" başlamasını memnuniyetle karşıladı ve her iki tarafı da aktif bir şekilde anlaşıp ve ateşkese varmaya çağırdı.

Sudan ordusu, müzakereler için heyet gönderdiğini bildirirken, HDK, katılımını doğrulamadı, ancak her iki güç de savaşın sonunu değil, yalnızca insani bir ateşkesi tartışacaklarını söyledi. Komutan Burhan'ın özel elçisi Dafallah el-Hac, ordunun HDK’nin hiçbir yetkilisiyle doğrudan masaya oturmayacağını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT