1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. "Sudan'da insanlar açlıktan ölmeye başladı"
"Sudan'da insanlar açlıktan ölmeye başladı"

"Sudan'da insanlar açlıktan ölmeye başladı"

Dünya Gıda Programı, iç savaşın yaşandığı Sudan'da insanların açlıktan ölmeye başladığını bildirdi.

02 Şubat 2024 Cuma 14:53A+A-

Sudan'da gıdaya erişimi olmayan insanların açlıktan ölmeye başladığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Sudan Temsilcisi ve Sudan Ülke Direktörü Eddie Rowe, ülkede açlıktan ölen insanların haberlerini aldıklarını belirtti.

WFP tarafından yapılan açıklamada Sudan'da savaşan taraflara, sivil bölgelere insani yardım erişimini sağlamaları çağrısında bulundu.

Açıklamada Sudan genelinde yaklaşık 18 milyon kişinin şu anda akut açlıkla karşı karşıya olduğu kaydedildi. Hartum, Darfur ve Kordofan gibi bölgelerde ise çatışmalar nedeniyle yaklaşık beş milyon insan acil açlık seviyesinde.

WFP şu anda Sudan'da acil açlık durumuyla karşıya olan her 10 kişiden yalnızca 1'ine düzenli olarak gıda yardımı ulaştırabiliyor. Ancak çatışmalar nedeniyle yardım kuruluşlarının bu bölgelere ulaşması neredeyse imkansız hale geliyor.

WFP Sudan Temsilcisi Eddie Rowe, "Bugün Sudan'daki durum felaketten başka bir şey değil. Milyonlarca insan çatışmalardan etkileniyor. WFP'nin Sudan'da gıda kaynağı var, ancak erişim eksikliği ve diğer gereksiz engeller operasyonları yavaşlatıyor ve desteğimize en acil ihtiyaç duyan insanlara hayati yardım ulaştırmamızı engelliyor." dedi

Rowe sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamyonlarımızın her birinin, dokuz ayı aşkın süredir devam eden dehşet verici çatışmaların ardından travma geçiren ve bunalan Sudan halkına gıda ulaştırmak üzere her gün yollarda olması gerekiyor. Yine de hayat kurtaran yardımlar en çok ihtiyacı olanlara ulaşmıyor ve şimdiden açlıktan ölen insanların haberlerini alıyoruz.

Bu korkunç çatışmanın her iki tarafı da savaş alanının ötesine bakmalı ve yardım kuruluşlarının faaliyet göstermesine izin vermeli. Bunun için de, nerede olurlarsa olsunlar, şu anda umutsuzca ihtiyacı olan insanlara yardım edebilmek için, çatışma hatları da dahil olmak üzere, sınırsız hareket özgürlüğüne ihtiyacımız var."

Sudan'da 2023 yılının Nisan ayından bu yana devam eden çatışmalarda binlerce sivil hayatını kaybederken milyonlarcası da evlerini terk etmek zorunda kalmış durumda.

HABERE YORUM KAT