1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Sudan'da çatışmalar sürüyor
Sudan'da çatışmalar sürüyor

Sudan'da çatışmalar sürüyor

​​​​​​​Sudan'da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 22. gününe giren çatışmalar devam ediyor.

07 Mayıs 2023 Pazar 22:20A+A-

Başkent Hartum şiddetli çatışmalara sahne olurken iki taraf, Suudi Arabistan’ın Cidde şehrindeki müzakereleri sürdürüyor.

Görgü tanıklarına göre başkentin merkezindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Ordu Genel Komutanlığı çevresinde ağır topçu atışları sesleri duyuluyor ve dumanlar yükseliyor.

Ayrıca Umdurman bölgesinde orduya ait savaş uçakları HDK kontrolündeki bazı noktaları vurdu.

Bahri bölgesinde ise çatışmalardan dolayı bazı fabrikalarda yangın çıktı.

Ordu, 3 Mayıs'ta, ateşkesin bir hafta uzatılmasını öneren Doğu Afrika'daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) girişimini kabul ettiklerini açıklamıştı.

HDK ise 5 Mayıs'ta, ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğu ile insani yardım koridorları açmak, vatandaşların ve bölge sakinlerinin hareketlerini kolaylaştırmak, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve güvenli bölgelere ulaşabilmeleri için ateşkesin 72 saat daha uzatıldığını duyurmuştu.

Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören "askeri güvenlik reformu" konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve "devlete karşı isyancı güç" ilan edilmesi kararı aldığını belirtmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), devam eden çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısının 551'e yükseldiğini, 4 bin 926 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT