1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Sudan’da barış anlaşması imzalandı
Sudan’da barış anlaşması imzalandı

Sudan’da barış anlaşması imzalandı

Sudan’da geçiş hükümeti ile çeşitli silahlı gruplar arasında barış anlaşması imzalandı. Anlaşma, 17 yıldır devam eden ve bugüne dek 300 binden fazla insanın hayatına mal olan iç savaşı sona erdirmeyi hedefliyor.

01 Eylül 2020 Salı 00:37A+A-

Sudan devlet televizyonu Başbakan Abdullah Hamduk ve Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah el Burhan’ın silahlı grupların koalisyonu olarak görülen Sudan Devrimci Cephesi ile bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Hamduk, "Herkes barış anlaşmasının iki ila üç ay içerisinde imzalanmasını bekliyordu ancak sorunların çok daha karmaşık olduğunu fark ettik. Ancak bu muazzam işi başardık. Bu barışın inşa edilmesinin başlangıcıdır" dedi.

Anlaşmada neler var?

Alman haber ajansı Deutsche Welle’nın naklettiğine göre, anlaşmada güç paylaşımı, toprak sahipliği, tazminat ve 17 yıldır devam eden çatışmalar sırasında yerlerinden olanların geri dönmesinin sağlanmasını da içeren konuların yer aldığı belirtiliyor. Anlaşma ayrıca silahlı grupların kaldırılmasını ve ulusal orduya entegre edilmesini de içeriyor.

Sudan Devrimci Cephesi’nden bir yetkili Sudanlıların çektiği acıların bu anlaşma ile son bulmasını umduklarını kaydetti. Ancak çatışmanın taraflarından Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) barış görüşmelerinden çekildiğini açıkladı.

Silahlı gruplar ve hükümet arasındaki çatışmalar 2003 yılından bu yana devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) söz konusu çatışmalar sırasında 300 bin kişinin öldürüldüğünü ve milyonlarca kişinin yerinden olduğunu tahmin ediyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT