1. HABERLER

  2. HABER

  3. STK'lardan Mısır'daki İdamlara Ortak Tepki
STK'lardan Mısır'daki İdamlara Ortak Tepki

STK'lardan Mısır'daki İdamlara Ortak Tepki

Bünyesinde 100 STK'yı barındıran çatı kuruluşu TGTV, Mısır'da verilen idam cezaları ile ilgili bir basın toplantısı düzemledi. Açıklamada yargılamaların uluslararası hukuk standartlarına uymadığı belirtildi.

30 Nisan 2014 Çarşamba 14:37A+A-

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamza Akbulut, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına ilişkin, "TGTV ve Türk halkı olarak; dünyanın gözü önünde cereyan eden, insanlık adına utanç verici, insan haklarını ayaklar altına alan, hukuksuz, zorba uygulamaları kınıyor, Mısır halkının ve mazlumların yanında olduğumuzu bildiriyoruz" dedi. 

Akbulut, TGTV öncülüğünde çok sayıda insan hakları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını değerlendirdi. 

İdam kararlarının açık bir insan hakkı ihlali olduğunu kaydeden Akbulut, "Mısır'da alınan idam kararları, bağımsız yargının aldığı kararlar değildir. Cunta mahkemelerinin ölüm listesidir. Bu mahkemeler, medeni dünyanın gözü önünde insanlık suçu işlemektedir" diye konuştu. 

Darbe mahkemelerinin savunma hakkını ihlal ederek, idam kararlarıyla toplum üzerinde baskı kurduğunu belirten Akbulut, kararı "hukuk dışı, haksız ve zulüm" olarak niteledi. 

Akbulut, Mısır'da yaşananların halkın egemenlik hakkının ve bağımsızlığının gasbı olduğunu ifade etti. 

Dünya kamuoyundan Mısır halkının tercihine saygı göstermesini isteyen Akbulut, "Zulme rıza göstermek, zalime karşı çıkmamak zulümdür" dedi. 

ABD ve AB'nin hala Mısır'daki darbeye 'darbe' diyemediğini söyleyen Akbulut, Rusya, Çin ve bazı Arap ülkelerinin de darbeyi ve idamları örtülü olarak desteklediklerini dile getirdi. 

Tarihin ikiyüzlülüğü hiçbir zaman affetmeyeceğini vurgulayarak, Mısır'da hukuk düzeninin tesisinin darbecilerin gölgesinde değil, demokratik esaslara göre yapılacak seçimle mümkün olacağının altını çizen Akbulut, "TGTV ve Türk halkı olarak; dünyanın gözü önünde cereyan eden, insanlık adına utanç verici, insan haklarını ayaklar altına alan, hukuksuz, zorba uygulamaları kınıyor, Mısır halkının ve mazlumların yanında olduğumuzu bildiriyoruz" ifadesini kullandı.  

CEYLAN:"BATININ TAVRI GÖSTERMELİK" 

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan da insan hakları ihlallerinin olduğu yerlere heyetler göndererek çalışmalar yaptıklarını, Mısır'da da tüm taraflarla görüştüklerini anlattı.

Ceylan, "Mısır'daki yargılamalarda uluslararası hukuk standartlarına uyulmuyor, savunmalar alınmıyor. Yargılama değil, yargı vahşeti var" dedi. 

İdam kararları karşısında batılı ülkelerin tutumunu eleştiren Ceylan, bu ülkelerin gerçek anlamda bir eylem ortaya koymadığını bildirdi. Ceylan, gözleri hiçbir şeyi görmeyen darbe yönetiminin sindirmek, yıldırmak ve hakimiyetini sürdürmek için idam kararlarını uygulayabileceğini ifade etti. 

Birlik olarak uluslararası kurum ve kuruluşlar ile insan hakları örgütleri nezdinde girişimlerinin süreceğini dile getiren Ceylan, "Rapor hazırladık, BM'ye, ülkelerin büyükelçiliklerine ve insan haklarıyla ilgili kuruluşlara gönderdik" ifadesini kullandı. 

Ceylan, Mısır'daki insan hakları ihlallerine karşı dünya kamuoyunun vicdanını harekete geçirmeye çalıştıklarını aktardı. 

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum