1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Srebrenitsa'da Son Hazırlıklar
Srebrenitsa'da Son Hazırlıklar

Srebrenitsa'da Son Hazırlıklar

Soykırımın 20. yıldönümünde Srebrenitsa'da 136 kişinin daha cenazesi toprağa verilecek. Törene büyük katılım bekleniyor. Cumartesi günü yapılacak törene gelmesi beklenen yaklaşık 50 bin kişi için Srebrenitsalı anneler evlerini açtı.

10 Temmuz 2015 Cuma 10:17A+A-

Srebrenitsa Katliamı'nın 20’inci yıldönümünde, 11 Temmuz Cumartesi günü toprağa verilecek 136 kişi için Potoçari Mezarlığı’nda mezar yerleri açıldı. Bu sene defnedilecekler arasında daha 18’ini doldurmamış 18 kişi var. Bu yıl defnedilecek katliam kurbanlarının en yaşlısı ise öldürüldüğünde 75 yaşında olan Yusuf Smayloviç. Smayloviç, oğlu ve torunu ile birlikte toprağa verilecek.

Potoçari Mezarlığı’nda ilk cenaze töreni 600 Srebrenitsalı'nın defnedildiği Mart 2003’te yapılmıştı. Son cenazeyle beraber toplam 6 bin 377 kişinin mezar yeri olacak.

Cenaze namazı Cumartesi günü öğle namazını müteakip kılınacak.

Dünya Medyası Srebrenitsa’da Olacak

‘Güvenli bölge’ olarak Birleşmiş Milletler'in korumasındayken iki günde 8 bin 372 kişinin öldürüldüğü katliamın 20’inci yıldönümünde 40’ın üzerinde ülkeden en az 50 bin katılımcı bekleniyor.

Uzakdoğu ve Amerika kıtasından da olmak üzere cenaze törenini 140 yayın kuruluşu aktaracak. 450’den fazla gazeteci akredite oldu.

Sırbistan Başbakanı Da Törene Katılıyor

Çeşitli ülkelerden 30’dan fazla üst düzey yetkilinin törene katılması bekleniyor. Türkiye’yi temsilen Başbakan Ahmet Davutoğlu törende olacak.

Katılımıyla ilgili en çok konuşulan ve geleceğini salı günü onaylayan isim ise Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç oldu.

Sırbistan adına ilk ziyareti 2010’da dönemin devlet başkanı Boris Tadiç gerçekleştirmişti.

Misafirler Srebrenitsalı Annelerin Evlerinde

Toplamda 50 oda kapasiteli sadece iki oteli bulunan kentte cenaze töreni için gelecek misafirler Srebrenitsalı ailelerin evlerinde kalacak. Belediye ise okullarda yer tahsis edecek.

Soykırımda iki oğlunu kaybetmiş olan Nazira Suleymanoviç bu yıl evinde 27 kişiyi ağırlayacak.

Suleymanoviç: “Evde 27 kişi kalacak, yan yana balık gibi dizileceğiz. Herhalde bütün gece uyumayız, bahçede otururuz. Ama Allah’a şükür insanlarımız geliyor. 20 yorgan, yastık aldım. Sadece yıldönümlerindeki misafirlerim için sakladığım kilimlerim var, onları bahçeye sererim. Oğullarım için buraya kadar gelen halkıma hepsi helâl olsun.” diyor.

Srebrenitsa'da Ne Oldu?

Bosna Savaşı'nda, Srebrenitsa ve çevresindeki 50 kilometrelik alan BM Güvenlik Konseyi tarafından "güvenli bölge" ilan edilmişti. Albay Tomas Karremans komutasındaki Hollanda birliği de, "güvenli bölgeyi hedef alabilecek saldırıları engellemek" göreviyle Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'de, üsse çevrilmiş bir fabrikaya konuşlandırıldı.

Ancak 11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti ordusu Srebrenitsa'ya girdi. 8 bin 372 erkek öldürüldü. Srebrenitsa Soykırımı'nın üzerinden tam 20 yıl geçti. Bugüne kadar toprağa verilenlerin sayısı 6 bin 241. 11 Temmuz'da, katliamın yıldönümünde kimlikleri tespit edilen 136 cenaze daha toprağa verilecek. Bugüne kadar bulunan ceset sayısı 7 bin. Diğer 1372 kişiden hâlâ iz yok.

Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'yı 2007'de “soykırım” olarak nitelendirdi. Ancak bu hafta Srebrenitsa'nın “soykırım” kabul edilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konyesi'ne sunulan tasarı Rusya'nın vetosuyla karşılaştı.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT