1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Srebrenitsa'da Görevli BM komutanı Yargılanmayacak
Srebrenitsa'da Görevli BM komutanı Yargılanmayacak

Srebrenitsa'da Görevli BM komutanı Yargılanmayacak

8 bin Boşnak erkeğin öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı sırasında bölgenin güvenliğinden sorumlu olan BM komutanı Thom Karremans ve iki asker hakkında Hollanda mahkemesi soruşturmaya gerek olmadığına hükmetti.

29 Nisan 2015 Çarşamba 16:17A+A-

Bosna Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler'e bağlı olarak görev yapan ve Srebrenitsa katliamında sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle hakkında açılan davada daha önce takipsizlik kararı verilen Hollandalı komutanın yüksek mahkemedeki davasında da benzer bir karar çıktı. Hollanda'nın Arnhem Yüksek Mahkemesi, Thom Karremans ve o dönemde yardımcısı olan iki asker aleyhine açılan davada soruşturmaya gerek olmadığına hükmetti. Mahkeme, Karremans ve yardımcılarının yaşananlarda sorumluluklarının bulunmadığına karar verdi.

Kurban yakınlarının, Arnhem Yüksek Mahkemesi'nin verdiği kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımaları bekleniyor.

Siyasetçiler de tanık olacaktı

Karremans, yüksek mahkemede yargılanmasına yönelik karar çıkması halinde siyasiler dahil o dönem üst düzey görevde bulunan birçok ismi tanık olarak mahkemeye çağıracağını açıklamıştı. Arnhem Savcılığı da 2013 yılında Karremans ve yardımcılarıyla ilgili davada takipsizlik kararı vermişti.

AA

HABERE YORUM KAT