1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Srebrenitsa Katliamı Zanlısı 7 Polis Gözaltında
Srebrenitsa Katliamı Zanlısı 7 Polis Gözaltında

Srebrenitsa Katliamı Zanlısı 7 Polis Gözaltında

Srebrenitsa katliamında yer aldığı suçlamasıyle Sırp asıllı yedi kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

18 Mart 2015 Çarşamba 14:23A+A-

Sırbistan polisi, 1995'te Bosna'da 8 bin Müslüman erkek ve çocuğun öldürüldüğü Srebrenitsa katliamıyla ilgili 7 eski polisi gözaltına aldı.

AFP'de yer alan habere göre, savaş suçları savcılık ofisi, isimleri açıklanmayan yedi kişinin, savaş zamanı faaliyet gösteren özel bir Sırp polis biriminde görev yaptığını açıkladı. Savcı, “Bu kişiler, sivil halka yönelik savaş suçları işlemekle suçlanıyor” dedi. Şüphelilerin Srebrenitsa yakınlarındaki Kravica adlı bir depoda işlenen suçlara karıştığı tahmin ediliyor. Söz konusu depoda Temmuz 1995’te binden fazla Müslüman katledildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, katliam emrini veren Sırp subaylardan beşi hakkında Ocak 2015’te ceza onama kararı verdi. Mahkeme, beş subaydan ikisini müebbet hapis cezasına, diğer üç subayı ise 13 ile 35 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. Srebrenitsa ve çevresinde şimdiye dek 36 toplu mezar açıldı ve 6 bin kişinin kemikleri bulundu. 1995 Temmuz'unda Sırp komutan Ratko Mladiç ve askerlerinin kuşattığı Srebrenitsa, BM tarafından ‘güvenli bölge’ilan edilince kente Hollandalı Barış Gücü askerleri gönderildi. Hollandalı askerler Srebrenitsa’ya 6 km uzaklıktaki Potacari’ye konuşlandırıldı.

Mladiç'in katliam tehditleri üzerine yaklaşık 300 Bosnalı, Hollandalı askerlerin bulunduğu üsse sığındı. Ancak Hollandalı askerlere rağmen Sırplar bu 300 Bosnalıyı da katletti.

 

HABERE YORUM KAT