1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sosyal medya yalanları sağanak gibi
Sosyal medya yalanları sağanak gibi

Sosyal medya yalanları sağanak gibi

Nefreti, ırkçılığı, İslam düşmanlığını, linci körükleyen sosyal medya paylaşımlarına her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor. Özellikle Arapları hedef alan son nefret yüklü paylaşımların da gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

13 Nisan 2022 Çarşamba 13:56A+A-

HAKSÖZ HABER

Sosyal medyadan paylaşılan birçok görselin, içeriğin ve mesajın gerçeği yansıtmadığı paylaşımlar yapıldıktan, hedef kitlelere ulaşıldıktan çok sonra ortaya çıkarılabiliyor.

Yalana gönüllü kanan kesimler olduğu gibi yalana maruz kalan insanların daha fazla olduğu belirtiliyor. Yalan fabrikası gibi çalışan kimi kesimlerin belirli toplumlara, düşüncelere, ideolojilere veya herhangi bir olaya karşı yanlış ve içeriği değiştirilmiş görsellerle başvurduğu, yalan beyanla algı oluşturmaya çalıştığı çok sık rastlanan bir sorun haline geldi.

Suriyelilere veya Araplara dönük nefreti ve ırkçılığı coşturmak, harareti artırmak isteyen bazı sosyal medya kullanıcıları ‘Arapça ne yazdığı, nasıl yazıldığını dahi anlayamayacak kitlelere’ Arapça mesajlara yaptıkları yorumlar ile ulaşıyor ve kitlelerini Araplara dönük nefretlerini dışa vurmaya çağırıyor.

sosyal-medya-arapca-benzin-turk-kizi.jpg

Suriyeli bir sosyal medya kullanıcısının yazdığı iddia edilen, “Bir Türk kızıyla bir gece benzin fiyatından ucuz” gibi iğrenç bir söylemin Arapça yazması ve Türk’e dönük bir hakaret içermesi kimilerini harekete geçirmeye ve içlerinde biriktirdikleri kini kusmaya yöneltmeye yetiyor.

Ancak birçok Arapça bilen kişiye göre yazılan cümlenin Arapçası doğru olmadığı gibi yazanın Suriyeli olma ihtimalinin de çok düşük olduğu belirtildi. Üstelik Suriyelilere dönük onlarca kasıtlı ve kirli bir tezgahın parçası olan sosyal medya yalanları hatıra gelince bu söylemlerin gerçekliği tartışmaya daha açık hale geliyor.

Sosyal medyada Suriyelilere karşı veya Suriyeliler üzerinden yüzlerce manipülatif içerik ile dezenformasyona dayalı bilgi paylaşılırken, araştırmalara göre mesajın Arapça gramere uygun olmadığı, dil bilgisi yanlışları ile dolu olduğu ve Suriyelilerin kullandığı Arapçaya oldukça uzak olduğu anlaşıldı.

Geçtiğimiz günlerde de yine bir sosyal medya kullanıcısı çektiği onlarca dezenformasyona dayalı sözde eğlenceli videolarının yanında bir görsel paylaştı.

Vartolu Özer adlı sosyal medya kullanıcısı paylaşımında namaz kılan kişileri 'Suudi Arabistan’ın Almanya maçı öncesi iddiasıyla kılınan namaz' diyerek paylaştı. “Fotoğrafın maçtan önce stadyumda namaz kılan Suudi Arabistan milli futbol takımını gösterdiği iddia edilirken, Suudi Arabistan namaz kıldıktan sonra çıktığı maçta Almanya’ya 8-0 mağlup oldu” denildi.

vartolu-yalan-001.jpg

Sosyal medya yalancısı, Katarlı futbolcuların Japonya ile yapacakları final maçı öncesi antrenmanda namaz kıldıkları gösteren görseli Suudi Arabistan takımı diye servis etmişti. Görselin kaynağı araştırılınca namaz kılanların Katar milli takımından olduğu ve Asya Kupası müsabakalarında Japonya maçı öncesi olduğu ortaya çıktı.

Üstelik Katar, 1 Şubat 2019’daki final karşılaşmasını da 3-1 kazanarak Asya Kupası’nın sahibi olurken, dezenformasyon ve manipülasyona başvuran sosyal medya kullanıcıları çok büyük bir bilgi kirliliği oluşturdukları gibi algıları şekillendirerek kitlelerini etkilemeye devam ediyor.

HABERE YORUM KAT

7 Yorum