1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Sosyal Medya Bu İddia İle Çalkalanıyor”muş!
“Sosyal Medya Bu İddia İle Çalkalanıyor”muş!

“Sosyal Medya Bu İddia İle Çalkalanıyor”muş!

Günlerdir süren yalan sağanağına elinde hortumla sen de koş katıl; adalet, dürüstlük, hak, hukuk dinlemeden zalimlerin medya kampanyasına omuz ver...

07 Ağustos 2014 Perşembe 16:07A+A-

Sonra da kalkıp ikircikli bir üslupla “acaba” türünden sorularla objektif habercilik pozunu da kaçırma!

HAKSÖZ-HABER

Ana akım medya desteğiyle solcusundan Alevisine, Kemalistinden PKK’cısına kadar bilumum İslami hareket düşmanlarınca IŞİD üzerinden yürütülen yoğun medya kampanyasına “içimizden” birileri de ne kadar teşneymiş!

Yalan haberler hiçbir süzgeçten geçmeden, asla sorgulanmadan malum kaynaklardan geldiği gibi “bizimkilerce” de aynen iktibas ediliyor. IŞİD hakkında üretilen iddiaların aslı astarı olup olmadığına bakılmaksızın, en küçük bir doğruluk testine tabi tutulmaksızın kamuoyuna yansıtılıyor. Haber 7’de, habervaktim’de ve daha pek çok yayın organında bu minvalde yayınlar gırla gidiyor.

Doğrulanmış hiçbir veri yok ama Ezidilere yönelik katliam yapıldığı, kadınların cariye olarak pazarlarda satıldığı, çocukların öldürüldüğü ve daha buna benzer sayısız yalan ortalıkta fütursuzca dolaştırılıyor. Irak Parlamentosunda ağlayan bir KDP’li Ezidi bayan milletvekilinin abartılı sözleri sırf gözyaşlarıyla süslendiği için otomatik olarak doğru kabul ediliyor ve sanki hep birlikte bu gözyaşı seansına dahil olmaya çağrılıyoruz!

Timeturk de son günlerdeki yayınlarıyla bu ölçüsüzlüğün yaygınlaştırılmasında etkili oldu.  Bir yandan KDP ile YPG ile çatışmalarda her gün onlarca, hatta yüzlerce IŞİD savaşçısının öldürüldüğü iddiasını adeta müjde gibi sunup, öte yandan üzerlerinde mühimmat yeleği, üniforma bulunan ölmüş militanlara ait fotoğrafları “işte Ezidi katliamı” diye ağlamaklı bir dille sunmaktan çekinmeyen garip bir zihin yapısı bu! Bu tür çelişkili, ölçüsüz onlarca habere imza atmaktan çekinmeyen bir tutum!

Bugün yayınlanmış bir haber ise daha da dikkat çekici, önce haberi okuyalım:

Haber için tıklayınız...

Sosyal medya bu iddia ile çalkalanıyor

Hemen hemen her gün bir infaz haberiyle gündeme gelen IŞİD'in bu kez küçük kız çocuklarıyla evlendiği iddia edildi. Sosyal medyada gündeme gelen olayın fotoğrafı Fadel El Hadidi isimli bir Twitter kulanıcısı tarafından paylaşıldı. Ancak bazı kaynaklara göre söz konusu görüntü bir Kuran okuma yarışmasına ait. 

Twitter’da paylaşılan fotoğrafta IŞİD mensubuyla yan yana duran küçük kız ağlıyor. Söz konusu görüntünün Arap El Hayat televizyonu tarafından çekildiği düşünülüyor.

Bir iddiaya göre çocuk gelin Musul’dan. Diğer bir iddiaya göre ise Suriye'deki azınlıklar arasından alınarak Müslüman yapılan küçük kız fotoğraftaki IŞİD mensubu ile evlendirilmiş. 

Ancak bazı kaynaklar haberin asparagas olduğunu iddia etti. Buna göre videoda, Tunuslu bir IŞİD mensubunun halka açık alanda gerçekleştirilen bir programın sunuculuğunu yapıyor.

Söz konusu programın ödüllü çocuk oyunu bölümünde bir kız çocuğu Kur'an okumak için kürsüye geliyor. Ancak gözyaşları içide kalınca IŞİD mensubu kız çocuğunu güldürmeye çalışıyor.

Haber bu kadar! Bundan ne anlaşılıyor! Karmaşık duygular içinde mi kaldınız?

Ne yapmaya, kime yaranmaya çalışıyorsunuz?

Haber nasıl veriliyor, farklı farklı iddialar mevcutmuş, bazı kaynaklar başka türlü şeyler söylemişler vs. vs.

Ayıptır, günahtır. Bu iddianın alçakça bir iftira olduğunu bilmiyor musunuz? Söz konusu görüntünün aslı video olarak her yerde mevcutken (aşağıda izleyebilirsiniz)  nasıl olur da hala sanki ortada bir tartışmalı durum varmış gibi haber yapabilirsiniz?

Olay şu: Bağdat Üniversitesinden Sabah Tamimi adlı bir profesör, facebook sayfasında “Suudlı bir vahhabi 9 yaşındaki Hıristiyan kızla zorla evlendi” başlıklı bir iftira metni yayar. Bu metin bilahare “IŞİD savaşçısı Musul’da 9 yaşındaki Hıristiyan bir kızla evlendirildi”ye dönüşür. Paylaşılan fotoğrafta sakallı gülen bir erkek, ağlamakta olan  sarışın küçük bir kızla yan yana görülmektedir.

Bu haberi malum bazı internet siteleri ve yayın organları IŞİD vahşetine yeni bir delil olarak yayarlar. Hatta bazı aklı evvel Müslümanlar da “lanet olsun böyle bir din anlayışına” türünden repliklerle ortalığa kendilerince adalet, nefaset ve sahih din kokusu sıkma gayretlerine girişirler.

Oysa görüntülerin aslı ortadadır. Tunuslu bir Müslümanın sunuculuk yaptığı ve çocuklara yönelik ödüllü bir oyundan alınma görüntülerdir bunlar.  Kuran okurken hata yaptığı için ağlayan küçük bir kızı teselli etmeye çalışan sunucunun görüntüsü minik kızla evlendirilecek olan mutlu damat şeklinde resmedilmiştir. Lütfen videonun tamamını izleyin ve karşımızda nasıl aşağılık yalancı, müfteri yapılanmasının mevcut olduğunu fehmedin!

Şimdi herşey bu kadar açık, aleni ve alçakça gelişirken, Timeturk’ün hala “iddialar”, “bazı kaynaklar” ... türünden haber yapması neyin nesidir? Başlıkta ne deniyor? Sosyal medya çalkalanıyormuş! Yoksa çalkalanan şey sizin adalet duygunuz, vicdanınız olmasın! 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

25 Yorum