1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Sömürgeci İngiltere, Hamas'ı terör örgütü ilan edecek
Sömürgeci İngiltere, Hamas'ı terör örgütü ilan edecek

Sömürgeci İngiltere, Hamas'ı terör örgütü ilan edecek

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Hamas'ın temelinde şiddet ve anti-Semitiklik olduğunu belirtti. Hamas’ın askeri ve siyasi kanatları arasında hiçbir fark olmadığını söyleyen Patel, Hamas’ı terör örgütü ilan edeceklerini söyledi.

20 Kasım 2021 Cumartesi 16:41A+A-

Fatih DEMİR / HAKSÖZ HABER

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Hamas'ın terör örgütü ilan edilmesi için yasal sürecin başlatıldığını açıkladı.

İngiltere şu ana kadar da Hamas’ın askeri kanadı, İzzeddin El Kassam Tugayları’nı terör örgütü olarak tanımlıyordu.

"Hamas'ın geniş çaplı ve sofistike silahlara erişim dahil olmak üzere kayda değer bir terör kabiliyeti aynı zamanda terörist eğitim tesisleri var" diyen İçişleri Bakanı Patel, "Bu yüzden bugün Hamas'ı bütünüyle yasaklamak üzere harekete geçtim" dedi.

1987 yılında kurulan İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) siyasi ve askeri kanatları bulunuyor. Avrupa Birliği’nin desteğini alan işgalci İsrail'in varlığına ve barış görüşmelerine karşı çıkan Hamas, İsrail'in Filistin bölgelerindeki işgaline karşı silahlı direnişini izzetle sürdürmeye devam ediyor.

İngiliz hükümeti alacağı karar sonrası ABD, Kanada ve Avrupa Birliği'ne katılarak Hamas'ı terör örgütü olarak tanımlayan ülkeler arasına dahil olacak.

Açıkça İsrail’in işgal politikalarına engel olmayan Batılı güçlerin “terörist” söylemleri ile Müslümanların meşru haklarını siyasal arenada boşa çıkarmaya çalıştığı biliniyor.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 2001'den beri Birleşik Krallık tarafından “terörist organizasyon” olarak tanımlanıyor. Ancak Hamas'ın siyasi kanadı böyle bir tanımlamaya sahip değildi.

İçişleri Bakanı Priti Patel, iki kanat arasında bir fark olmadığını söyleyerek "Hamas'ı bütünüyle yasaklamak için harekete geçtiğini" sosyal medya hesabından deklare etti.

Yasak için hala meclis onayı gerekirken, popülist ve anti-Semitist zırvalığının arkasına sığınan Patel’in, tasarısını geçireceği tahminleri yapılıyor.

Şayet tasarı meclisten geçerse, İngiltere’de Hamas üyeleriyle görüşmek, bayraklarını temin etmek,  dalgalandırmak ve hatta grubu desteklediğini belirten kıyafetler giymek yasa dışı hale gelecek.

Tasarı geçtiği takdirde, 2000 yılında Birleşik Krallık Terörizm Yasası uyarınca Hamas’a dair ne varsa yasaklanmış olacak. Hamas taraftarları da 14 yıla kadar hapis veya para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Patel, dönemin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da dahil olmak üzere İsrailli yetkililerle yaptığı izinsiz görüşmelerin ifşa edilmemesi karşılığında 2017'de İngiltere'nin uluslararası kalkınma sekreteri görevinden ayrılmıştı.  

Hamas, Cuma günü yaptığı açıklamada Patel'e ateş püskürerek, "Filistin halkına karşı tarihsel günahını karşısında özür dilemek ve bunu düzeltmek yerine [İngiltere] kurbanlar pahasına saldırganları destekliyor" dedi.

İşgalci İsrail ise bu durumdan oldukça hoşnut oldu. İşgalci İsrail’in Başbakanı Naftali Bennett, Hamas'ın tamamen terör örgütü ilan edilmesi olayına övgülerde bulundu ve Çünkü tam olarak öyle. Hamas, açık ve basit bir şekilde terör örgütüdür. 'Siyasi kanat' onun askeri faaliyetini mümkün kılıyor. Aynı teröristler - sadece takım elbiseliler." dedi.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum