1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sömürge Aydınları ve İslamcılık
Sömürge Aydınları ve İslamcılık

Sömürge Aydınları ve İslamcılık

Bugün Star gazetesi yazarı Cem Küçük’ün gündeminde de Joe Biden’ın içinde Ceyda Karan’ın da bulunduğu gazetecilerle yaptığı görüşme vardı.

25 Ocak 2016 Pazartesi 15:28A+A-

HAKSÖZ-HABER

“Sömürge Aydınları ve İslamcılık” başlıklı yazısında Joe Biden’ın sözlerini ve bu sözlerin bir kısım gazeteci-aydın tayfası üzerindeki etkisini değerlendiren Cem Küçük, Biden’ın ağzına bakarak konuşan gazeteciler için Edward Said’in “sömürge gazetecileri” nitelemesini kullanmış.

“Sömürge gazetecileri”nin temel özelliğinin kendi ülkesinin kültüründen ve halkından nefret ederek varlığını üstün Batı medeniyetine ait görmesi olduğunu belirten Cem Küçük’ün yazısından ilgi çekici bazı vurgular:

“Evet, bu zavallı tipler sömürge gazetecileri. Aslında bu terimin orijinali merhum büyük düşünür Edward Said’indir. Said kendi ülkesinin kültüründen ve halkından nefret ederek varlığını üstün Batı medeniyetine ait gören ve ancak belli Batı istihbarat örgütleri tarafından aparatçik olarak kullanılan acınası entelektüel tipolojisi için sömürge aydınları tabirini kullanmıştır. Hem Afrika’da hem Asya’da hem Latin Amerika’da hem de İslam dünyasında böyle aydın örnekleri çok sayıda vardır. Bunlara aydın bile denemeyeceği için sömürge gazetecileri diyorum. İhanet bildirisine imza atan 1128 akademisyen ise sömürge akademisyenleridir.”

“İşte hem kanımızı emmek isteyen zalim sömürgecilere hem de bu sömürgeci küffarın aparatçikleri olan sömürge aydınlarına karşı temel direnç kaynağımız İslamcılıktır. O sebeple İslamcılığın dönemi esas şimdi başlıyor diyorum.”

“Bazı sömürge aydınlarının iftira ettiği gibi bu İslamcı önderlerimiz modernizme ve moderniteye hayran şahıslar değildi. Modernizm ve modernite İslamcı öncüler için felsefi bir mesele değil çırılçıplak bir gerçeklikti. Küffara karşı ayakta kalmak, direnebilmek ve zamanı geldiğinde de küffar zulmüne başkaldırabilmek için düşmanın silahlarıyla kuşanmak zorunda olmamız modern İslam düşüncesini ya da diğer bir deyimle İslamcılık cereyanını doğurmuştu.”

“İslamcılık öncü Türk münevveri Namık Kemal’den bu yana bu toprakların özüdür ve beyni sömürgeleşmemiş her Türkiye aydını yaşam tarzı ne olursa olsun aslında bir yönüyle İslamcıdır.”

*

Dileyenler Cem Küçük’ün yazısının tam metnini aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilir:

SÖMÜRGE AYDINLARI VE İSLAMCILIK>>>

 

HABERE YORUM KAT