1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SOMALİ

  4. Somali sahillerini 10 yıl boyunca Türkiye koruyacak
Somali sahillerini 10 yıl boyunca Türkiye koruyacak

Somali sahillerini 10 yıl boyunca Türkiye koruyacak

"Afrika Boynuzu" olarak anılan bölgede yer alan ve Afrika'nın en uzun sahil şeridine sahip ülkesi Somali ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya göre Türkiye 10 yıl boyunca Somali'nin sahil güvenliğini muhafaza edecek. 

22 Şubat 2024 Perşembe 19:21A+A-

2000'li yılların başında Amerikan işgaline maruz kalan, uzun bir dönemdir Körfez destekli Şebab terörüyle istikrarsızlaştırılan, Kızıl Deniz ve Hint Okyanus'undaki sahilleri korsanlık faaliyetleriyle delik deşik edilen ve sık sık Etiyopya tarafından haritadan silinmekle tehdit edilen Somali özellikle son on yılda Türkiye'yle geliştirdiği ilişkilerini kapsamlı bir savunma ve ekonomik çerçeve anlaşmasıyla stratejik bir düzeye taşımış oldu. Buna göre Türkiye ile Somali arasında 8 Şubat'ta imzalanan savunma ve güvenlik konularını da içeren anlaşma dün Somali Meclisi tarafından onaylandı. 

Türkiye ile Somali arasındaki “Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması” Somali Meclisi tarafından onaylandı. Stratejik anlaşmayı değerlendiren Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, “Türk kardeşlerimiz bu anlaşma çerçevesinde sadece 10 yıl boyunca denizlerimizi koruyacak” dedi.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye ile Somali arasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın bölge ülkelerine yönelik bir tehdit oluşturmadığını belirterek, "Türk kardeşlerimiz bu anlaşma çerçevesinde sadece 10 yıl boyunca denizlerimizi koruyacak. 10 yıllık işbirliğinden sonra biz de denizlerimizi koruyacak bir donanmaya sahip olacağız." dedi.

HABERE YORUM KAT