1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SOMALİ

  4. Somali de İran'la Diplomatik İlişkilerini Kesti
Somali de İran'la Diplomatik İlişkilerini Kesti

Somali de İran'la Diplomatik İlişkilerini Kesti

Somali, İran'la diplomatik ilişkilerini kesti ve İranlı diplomatların ülkeden ayrılması için 27 saat süre tanıdı.

07 Ocak 2016 Perşembe 19:10A+A-

Somali'nin Suudi Arabistan'a destek amacıyla İran ile diplomatik ilişkilerini kestiği bildirildi.

Somali Bakanlar Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Somali hükûmeti, İran'daki büyükelçiliği ve konsolosluğu saldırıya uğrayan Suudi Arabistan'a destek amacıyla İran ile diplomatik ilişkilerini kesmiştir.” denildi.

İran'ın, “silahlı milis güçleri eğitip ülkede dinî fitne çıkarmakla” suçlandığı açıklamada, “Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik misyonlarına saldırılması, uluslararası örf ve anlaşmaların açıkça ihlal edilmesidir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, Somali'de bulunan tüm İranlı diplomatlara ve burada faaliyet gösteren İmam Humeyni Yardım Vakfı çalışanlarına ülkeyi terk etmeleri için 27 saat süre tanındığı belirtildi.

Komorlar Birliği, Tahran Büyükelçisini Çağırdı

Öte yandan Komorlar Birliği, İran'daki Suudi Arabistan diplomatik temsilciliklerine yönelik “haksız saldırılar”ı kınadığı, Tahran büyükelçisini istişare için geri çağırdığı belirtildi.

Suudi Arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Riyad yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT