1. HABERLER

  2. HABER

  3. Soma'da Madencilere İşe Gelin Mesajı!
Soma'da Madencilere İşe Gelin Mesajı!

Soma'da Madencilere İşe Gelin Mesajı!

Soma'da yaşanan maden faciasından sonra Soma Kömürleri'ne bağlı diğer işletmelerde çalışan madencilerin cep telefonlarına 'İşe gelin' çağrısı yapıldı.

25 Mayıs 2014 Pazar 17:46A+A-

Manisa'nın Soma ilçesinde Eynez bölgesindeki Soma Kömürleri'ne ait bir işletmede 301 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından aynı şirkete ait diğer işletmelerde de kimse çalışmayıp işletme durduruldu. Soma'dan Ankara'ya giderek bakanlar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen işçiler, 1 Haziran 2014'e kadar çalışmayacakları, şartlar iyileştirildikten sonra yeniden iş başı yapacaklarını söylemişti. Dün akşam kendilerine taşeron firmadan "26.05.2014 pazar günü akşamı iş başı yapılacaktır." mesajı gelen işçiler tepki gösterdi. Soma Kaymakamlığı önünde Soma Kömürleri'ne ait Işıklar bölgesi maden ocağı müdürü Haluk Evinç'le bir araya gelen işçiler tepkilerini dile getirdi. Evinç de, işçilere hitaben, "Bakın arkadaşlar şu an hali vakti düzgün olan ruh sağlığı düzgün olan arkadaşları ben işe davet ediyorum. Sonuçta bu ocak bizimdir. Bu ocağı dimdik ayakta tutacağız. Çalışma müfettişleri gelsin baksın. Düzenleme yapılacaksa yaparız. Bu ocağı çalıştıracağız" dedi.Bazı işçiler kendilerine "çalışmadıkları sürenin maaşları yatacak mı" sorusunu sordu. Evinç de konunun araştırılacağını kimsenin madene inme zorunluluğu olmadığını söyledi.

"BİRİNCİ SÖZ İHLAL EDİLDİ"

Evinç'in ardından madencilerle bir araya gelen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, madencilere birçok söz verildiğini dile getirerek şöyle konuştu: "Bağımsız otoriteler bu maden güvenlidir demedikten sonra oraya işçi alınamaz. Bu gün birinci söz ihlal ediliyor. Sıkıntı burada. Dün akşam dayı başılar işçilere telefon açarak 'yarın madene geleceksiniz' dedi. Kendini iyi hisseden madencilerin işe çağırıldığı söyleniyor. O gün o işçiler de kendilerini iyi hissediyordu. Oradaki maden ocağı için Türkiye'nin en güvenli maden ocağı deniyordu. 301 kişi ölmüş hiç tedbir yok gelin burayı ayağa kaldıralım diyorlar."

"BAKAN AĞZIYLA CEVAP VERİLSİN"

Madenin işlemesi için gönüllü işçilere ihtiyaç varsa bunun konuşulabileceğini dile getiren Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şunu anlayışla karşılarız; gönüllülerden oluşacak ve madeni diri tutacak bir ekibin çalışması için bir gayret olursa bu konuşulabilir. Ancak, Ata ve Işıklar madeninde çalışan herkese mesaj atıp, gelen gelir gelmeyen kendi bilir deniyor. Böyle bir şey olamaz. Şimdi buradan iktidar partisi milletvekillerine ve Başbakan'a sesleniyoruz. Gelsin açıklasınlar. Bakan'ın ağzıyla buradan kendilerine bir cevap verilsin. Oturma eylemi yapanlara dağılın hiç bir şey olmayacak deniyor daha ertesi gün birinci prensip ertesi gün ihlal ediliyor. Asla ve asla kimseye bu eylemi bitirin ya da bitirmeyin demedik."Madencilerin eşlerinin aradığını anlatan Özel, sözlerine şöyle devam etti: "Söz uçar yazı kalır. Bir istedik üç verdiler derseniz bunlar sizi kullanır dedik. Madencilerin eşleri beni arıyor. Eşimi madene çağırdılar diyor. Size önerim şudur; burada oturun sayın bakanla sayın kaymakamla gerekirse başbakanla temas edelim onların ağzından bir söz alalım. Eğer o söz inmeyenin de ücretinin ödeneceği işinden çıkmayacağı yönündeyse herkes kendi kararını verir. Göz göre göre ölüme yollamak hiç doğru değil. Madenciye dayı başı üzerinden bası yapılmış olur."Özel, madencilere yaptığı konuşmanın ardından Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yla görüştü. 

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT