1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Soçi’de masada İdlib var mıydı?
Soçi’de masada İdlib var mıydı?

Soçi’de masada İdlib var mıydı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. 2 saat 45 dakika süren zirvenin en önemli gündem maddesi Suriye olurken görüşmenin ardından basın açıklaması yapılmadı.

30 Eylül 2021 Perşembe 10:49A+A-

HAKSÖZ HABER

İki lider de görüşme öncesi açıklama yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'de barış Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı" Rusya Devlet Başkanı Putin de, "Suriye ve Libya konusunda iş birliği başarılı şekilde sürüyor"  dedi.

Zirve sonrasında ise iki lider görüşmenin verimli geçtiğini ifade etti. Rus Interfax haber ajansı da iki liderin çevirmenleri eşliğinde baş başa görüştüğünü yazdı.

Toplantı sonrası Erdoğan sosyal medya hesabından, "Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi'den ayrıldık." paylaşımında bulundu. 

Putin ise görüşme öncesi, "Türkiye ile iş birliğimiz, uluslararası arenada başarılı bir şekilde sürüyor. Hem Suriye hem de Libya ile ilgili tutumlarımızı kastediyorum" dedi.

Putin ayrıca, "Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor" diye konuştu. Bu toplantı da Rus Interfax'ın dediği gibi bürokratların olmaması ile çelişen bu cümlenin mahiyeti merak edildi.

Baş başa görüşen liderlerin toplantı sonrası yüzleri gülerken, şakalaşmalarının basının önüne saklamış gibi davranmaları dikkat çekti. Basına güzel bir görüşme denilerek güler yüzle pozlar verilen toplantının sonucunun ne olduğu ise bilinmiyor. 

 

Toplantı sonrası basın açıklaması yapılmaması merak unsuru oldu

Olumlu mesajların altında büyük bir anlaşmazlık olup olmadığı spekülasyonları konuşulsa da bu yönde herhangi bir bilginin paylaşılmadığı ve tarafların müzakereci yaklaşım sergilediği uzmanlar tarafından ifade edildi.

 

İdlib hariç her şey var

Soçi’de İdlib haricinde neredeyse her konunun açıkça konuşulduğu ve uzlaşıya varıldığı görüldü.

İdlib ise üzerine değinilmeyen, mesajlar verilmeyen en önemli konu olarak açıklama yapılmayı bekleyen konu olarak görülüyor.

Enerjiden ekonomiye kadar diğer tüm alanlardaki iş birlikleri ile ilgili mesajların verilip Rus saldırılarının ve Türkiye’nin tahkimatının devam ettiği İdlib’e dair konuşulmaması dikkat çekti.

Uzmanlara göre İdlib’te durum ‘bazı teknik güncellemeler ile’ aynı şekilde devam edecek. Teknik güncellemelerin ne olduğu ise henüz bilinmiyor.  

Soçi toplantısı süreci boyunca İdlib'e hava saldırısı yapılmadığı fark edildi.

Rus keşif uçuşlarının sürdürüldüğü ve topçu atışlarının ise devam ettiği yerel kaynaklar tarafından aktarıldı.

Gazeteci Levent Kemal’in şu cümlesi toplantının nasıl geçtiğine dair önemli bir yorum olarak kayda geçti: “Erdoğan Soçi’ye hiç bu kadar eli zayıf gitmemişti. Hakeza Putin de hiç bu kadar güçlü bir pozisyonda Erdoğan’ı ağırlamamıştı.”

HABERE YORUM KAT