1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Siyonistler Filistinli Mutez Uveysat'ı Gülümsediği İçin Katletti
Siyonistler Filistinli Mutez Uveysat'ı Gülümsediği İçin Katletti

Siyonistler Filistinli Mutez Uveysat'ı Gülümsediği İçin Katletti

16 yaşındaki Mutez Uveysat'ın ailesi oğullarının Yahudi bir yerleşimciye güldüğü için katledildiğini ve İsrail'in karşı iddialarını kabul etmediklerini belirtti.

20 Ekim 2015 Salı 20:05A+A-

Büyüyünce mucit olmak isteyen 16 yaşındaki Kudüslü Mutez Uveysat’ın hayatı işgal askerlerinin kurşunlarıyla son buldu. Bozulan her şeyi tamir etme tutkusu vardı. Katledillme gerekçesi ailesine göre bir yerleşimciye gülümsemesi.

Onu tanıyanlar okumayı çok sevdiğini, en çok da başarılı mucitlerin hikâyelerini okumayı sevdiğini söylüyor. Annesi onu bu kelimelerle anlatıyor:

“Mutez çok sakin ve duygusal bir çocuktu. Küçükken beyniyle ilgili bir hastalığa yakalanmıştı. Zamanla iyileşti. Ancak buna rağmen ona hep özel davranıyorduk. Hayali mucit olmaktı.”

Mutez, artan şiddet olayları nedeniyle ilan edilen 5 günlük tatilin ardından okuluna gitti ancak akşam kardeşiyle evine geri dönemedi. Annesi çocuğunun katledildiği günün detaylarını şöyle anlattı:

“Üç çocuğumu okula gönderdim. Onlara akşam gelip okuldan kendim alacağımı da söyledim. Oğlum Musab’ı buldum. Ancak Mutez’i bulamayınca arkadaşlarını sordum. Sabah onu okulun kapısında gördüklerini ancak derslere girmediğini söylediklerinde başına kötü bir şey geldiğini anladım. Kaçırıldığını düşündüm. Onu çok aradım. Ancak telefonuna bakmadı. Eve dönünce sosyal medyada öldüğünü okudum. Haberde onun bir yerleşimciye saldırdığı iddia ediliyordu.”

mutazin-annesi.jpg

Okuduğu haberi inanmadığını söyleyen anne oğluna üzülmek için zaman bulamadan eşiyle beraber İsrail tarafından tutuklandığını söylüyor. Sorgulandığını ve çocuğuna yönelik suçlamaları kabul etmesi için baskı gördüğünü söylüyor;

“Çocuğumun hiç bir suç işlemediğinden emin olmama rağmen onu suçlu ilan etmeye çalıştılar. Neden onu bu kadar çok aradığımı tekrar tekrar sordular. ‘Onu aradığın gibi neden diğer çocuklarını da aramadın’ diyerek bana baskı uyguladılar. Mutez'i okulda bulamadığım için aradığımı anlattım. Oğlumun kaçırıldığını ve daha sonra öldürüldüğüne inandığımı söyledim. Eşimle beraber olayla ilgili bir soruşturmanın açılmasını talep ettik. Ancak yetkililerin sorgulamadan tek amacı, oğlumuzun bıçaklama eylemi yapmaya gittiğini ve bizim de ona engel olmaya çalıştığımızı söylettirmekti.”

Mutez’in kız kardeşi Vefa Uveysat, işgal güçlerince katledilen kardeşinin hayal dolu bir genç olduğunu ve gelecekte önemli biri olacağını inandığını anlattı ve “Mutez, bir dâhinin aklına sahipti. Bir uçağın nasıl yapıldığını anlatan bir kitabı bulmak için Kudüs’ün tüm kütüphanelerini gezmişti." dedi.

‘Gülümsemesi onu öldürdü’

muahmmed-alyan.jpg

Uveysat ailesinin yan komşusu ve oğlunu Mutez'den birkaç gün önce benzer bir şeklide kaybeden Muhammed Alyan, her iki genç adına taziyeleri kabul etmek için ortak bir çadır kurduklarını anlattı ve şunları söyledi;

“İki şehid çocuğumuz için ortak bir taziye çadırı kurduk. Mutez’in hayalleri mahallede İsrail askerlerinin tehlikesi olmadan bir futbol maçı oynamak ya da bisikletle tur atmaktan başka bir şey değildi. Mutez, o gün okuluna çantasında kalem, defter ve bir hayalleriyle gitti. Ancak İsrail, Mutez’in hayalini öldürdü. İsrail, Mutez’in bir yerleşimciye gülümsediğini, korkuya kapılan yerleşimci tarafından çağrılan güvenlik güçlerinin Mutez’i vurduğunu öne sürüyor. Ancak biz, Mutez’in o yerleşim yerine hele hele cumartesi günü ulaşabileceğine inanmıyoruz. Biz, İsrail’i Mutez’i okulunun önünden kaçırmak ve bıçaklı eylemde bulunduğunu öne sürdükleri yani ölü bulunduğu yerde infaz etmekle suçluyoruz.”

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum