1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Siyonist İsrail’i ‘Ya Sisi Giderse’ Korkusu Sardı!
Siyonist İsrail’i ‘Ya Sisi Giderse’ Korkusu Sardı!

Siyonist İsrail’i ‘Ya Sisi Giderse’ Korkusu Sardı!

Yazısında Mısır’daki gösterileri değerlendiren Osman Atalay, Sisi diktasının hazırlıksız yakalandığı bu hadiselerin Siyonist İsrail üzerinde oluşturduğu korku ve panik havasına dikkat çekiyor.

24 Eylül 2019 Salı 11:07A+A-

HAKSÖZ-HABER

Osman Atalay, bugünkü yazısında Mısır’daki gösterileri değerlendirmiş. Gösterilerin arkasında kim/kimler olduğu, Mısır’daki toplumsal hareket ve siyasal partilerin genel olarak nasıl konumlandığı sorularına açıklık getiren Atalay, İhvan’ın gelişmelere dönük yaklaşım ve tutumunun ne olduğu konusuna da girmiş.

“Ordu Sisi’yi Feda Edebilir”

Ordunun gösterileri bastırma noktasındaki isteksizliğine dikkat çekilen yazıda, bu gelişmelerin rejimin bir iç hesaplaşması anlamına gelebileceği kaydedilmiş.

Osman Atalay’ın Yeni Akit’te yayımlanan “Mısır Meydanlarından Sisi’ye İstifa Çağrısı” başlıklı yazısının (24 Eylül 2019) konuyla alakalı kısımları şöyle:

“Olaylar sanki Mısır’da derin devletin kendi iç hesaplaşması kontrollü bir karışıklık var, askerler Sisi’yi feda edebilirler…

İlginç olan askerler sokağa çıkan halkı sükûnete çağırmaları ve göstericilere fazla sert bir yaklaşıma girmemeleriydi.

Müteahhit iş adamı ordu ve Sisi arasında yaşanan bir ekonomik yolsuzluğun kamuoyu ile paylaşılması sonucunda askerler ile Sisi arasında ciddi bir krizin yaşanmasını çok güçlü kılıyor.

Mısır ordusunun kontrolünde cereyan eden bir siyasi kargaşanın süreceğine benziyor.”

Siyonist İsrail’in Korkusu

Eylemlerin Siyonist İsrail’de korku ve paniğe yol açtığını belirten Osman Atalay, bu bağlamda İsrail Radyosu’nda “Mısır’da Sisi aleyhine gösteriler tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Sisi devrilirse İsrail’in kazanım ve çıkarları zarar görür.” denildiğini aktarıyor.

“Farklı Sosyal Hareket ve Partilerin Eylemlere Desteği Var”

Birçok sosyal hareket ve partinin eylemleri desteklediğini belirten Osman Atalay, bu hareket ve partilerin beyanlarına örnekler veriyor.  Bu bağlamda Devrimci Sosyalist Hareketi’nin “Sisi’nin gitmesi artık imkânsız bir hayal değil, tam tersi her zamankinden daha yakın” değerlendirmesini nakleden Atalay, Mısır Sosyal Demokratik Partisi’nin de benzer açıklamaları olduğunu söylüyor.

İhvan Olayların Neresinde, Destekliyor mu veya Destekleyecek mi?

Mısır’daki gösterilerin gerçekleştiği geceden bu yana en çok tartışılan konu başlıklarından biri de İhvan’ın buna nasıl baktığı sorusuydu. Hatta İhvan gibi güçlü örgütlülüğü ve geniş toplumsal tabanı olan bir hareketin isminin bu gösterilerde zikredilmemesinin Türkiye’deki İslami kesimler nezdinde de genel olarak kuşkucu ve temkinli bir tutumu beraberinde getirdiği gözlendi. Bu bağlamda İhvan’ın kamuoyuna yansıyan bir açıklaması henüz yok ama Osman Atalay yazısında hareketin eylemleri destekleme kararı aldığını söylüyor.

Osman Atalay’ın yazısının konuyla alakalı kısmı tek bir cümleden oluşuyor ve o da şöyle: “Müslüman Kardeşler, ‘askeri yönetimi devirmek için yapılacak kitlesel harekete tam destek vereceğini ve katılım göstereceğini’ açıkladı.”

HABERE YORUM KAT