1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FAS

  4. Siyonist İsrail, Batı Sahra'yı Fas'ın bir parçası olarak tanıdı
Siyonist İsrail, Batı Sahra'yı Fas'ın bir parçası olarak tanıdı

Siyonist İsrail, Batı Sahra'yı Fas'ın bir parçası olarak tanıdı

Fas hükümeti ve İsrail başbakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in tartışmalı Batı Sahra bölgesi üzerindeki Fas egemenliğini tanıdığını söyledi.

18 Temmuz 2023 Salı 12:25A+A-

Rabat Pazartesi günü İsrail'in Dakhla'da bir konsolosluk açmayı düşündüğünü söyledi.

Fas kraliyet sarayından yapılan açıklamada, Siyonist İsrail'in tutumunun başbakan Binyamin Netanyahu'nun Kral 6. Muhammed'e yazdığı bir mektupta ifade edildiği belirtildi.

Fas, İspanyol sömürge yönetiminin sona ermesinden sonra 1975'ten beri bölgenin kontrolünü elinde tutuyor, ancak çok az uluslararası tanınırlığa sahip.

Cezayir destekli Polisario Cephesi, Batı Sahra'da bağımsız bir devlet talep ediyor. 2020'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Fas'ın İsrail ile ilişkilerini kısmi olarak iyileştirmesi karşılığında bölge üzerindeki iddiasını kabul etti.

Mektubu aktaran Fas kraliyet sarayından yapılan açıklamada, İsrail'in pozisyonunun "Birleşmiş Milletler'e, bölgesel ve uluslararası kuruluşlara ... ayrıca İsrail'in diplomatik ilişki içinde olduğu tüm devletlere gönderileceği" belirtildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Batı Sahra'nın Fas toprağı olarak tanınmasının "ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendireceğini" ve bölgesel istikrarı ilerleteceğini söyledi.

Çoğu Afrika ve Arap olan yirmi sekiz ülke, Fas'ın bölgedeki hakimiyeti için somut bir destek olarak gördüğü Batı Sahra kentleri Dakhla veya Laayoune'de konsolosluklar açtı.

Üst düzey bir Faslı hükümet yetkilisi Reuters haber ajansına verdiği demeçte, İsrail'in Batı Sahra'daki pozisyonunun "kesin" olduğunu ve Washington ve Madrid'in yanı sıra diğer Avrupa başkentlerinin bölge için özerklik planını desteklemesinden sonra Fas'ın lehine ivme kazandığında geliyor.

İsrail'in tanınmasının, Fas'ın İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli bir çözümü savunma ilkelerini etkilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Fas, kararın İsrail'in bölgeye yatırımını teşvik etmesini beklediğini söyledi.

2020'de Fas, ABD aracılı bir anlaşmada İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi kabul etti. Anlaşmanın bir parçası olarak Trump, Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanımayı kabul etti.

Fas, Siyonist İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan bir anlaşmaya varan dördüncü bölge ülkesi oldu. Diğerleri Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan'dı.

Filistinliler anlaşmaları eleştirerek, Arap ülkelerinin İşgalci İsrail'in tanınmadan önce Filistin devleti için toprak vermesi yönündeki uzun süredir devam eden talebini terk ederek barış davasını gerilettiklerini söylüyor.

İşgalci İsrail ordusu Pazartesi günü erken saatlerde yakınlaşan bağların bir göstergesi olarak Fas'a bir albayı savunma ataşesi olarak atadı.

Bağların yeniden başlamasından bu yana, Fas ve İsrail bir savunma paktı da dahil olmak üzere işbirliği anlaşmaları imzaladılar.

 

HABERE YORUM KAT