1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Siverek'te Bir Suriyeli Okulu
Siverek'te Bir Suriyeli Okulu

Siverek'te Bir Suriyeli Okulu

Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocukları, ülkelerinde yarım bıraktıkları eğitimlerine Şanlıurfa'da devam etmeye başladı. Siverek ilçesinde açılan okulda, Suriye müfredatıyla birlikte Türkçe dersleri de veriliyor.

09 Şubat 2015 Pazartesi 13:26A+A-

Kimi Afrin’den, kimi Rasulayn’dan... Ülkelerindeki katliamdan kaçarak Türkiye’ye sığındılar, yolları Urfa'nın Siverek ilçesinde kesişti. Çocukları da Siverek’teki eski hastaneden bozma okulda sınıf arkadaşı oldu.

Siverek Kaymakamlığı tarafından açılan okulda Suriyeli 320 öğrenci altı sınıfta eğitim görüyor.

Suriye müfredatına uygun olarak Arapça, matematik, resim, müzik gibi derslerin yanı sıra Türkçe de öğreniyorlar.

Eğitime kaldıkları yerden devam ediyorlar

Okulun en küçük çocuklarının toplandığı birinci sınıfında öğrenciler öncelikle Arap harfleriyle okuma, yazma ve sayıları öğreniyor.

6’ncı sınıfta ise matematik dersi var. Suriyeli öğretmen Arapça ders anlatıyor. Ders kitapları da Arapça.

Kendi ülkelerinde de 6'ıncı sınıfı yarım bırakmak zorunda kalan öğrenciler kaldıkları yerden devam ettiklerine mutlular...

Suriye’de okula başlama imkanı bulamayan kimi çocuklar Siverek’te dersbaşı yaptı.
'Dönersek eğitime devam edebileceğiz'

Öğrencilerden Ali Muhammed ailesiyle birlikte Amude kasabasından gelmiş. Muhammed okul sayesinde ülkesine döndüğünde eğitimine devam edebileceğini söylüyor.

Lava Mustafa ise Rasulaynlı bir ailenin kızı. Hayali doktor olmak: 

“Ben okula, eğitimime devam etmek için geliyorum. Suriye’de böyle bir okulumuz vardı. Orada aynı dersleri görüyorduk. Burada da dersler aynı. Suriye’ye dönersem eğitime orada devam edeceğim. Okulu bitirirsem doktor olmak isterim. Bu okulun açılması çok iyi oldu, derslerimizden geri kalmadık.“

12 yaşındaki İbrahim Şeyhmus da Rasulaynlı. Okula döndüğü için mutlu:

“Serekaniye’deki okullarımız kapandı. Burada derslerimize devam etmek için geliyoruz. Orada 7’nci sınıfa gidiyordum. Bu okulun oradaki okullarla hiç farkı yok. Burada da matematik, müzik, resim öğrendim. Oraya döndüğümde daha iyi olacak çünkü eğitimi yarım kalmayacak.”

Hemen yan sınıftaki öğrenciler ise öğretmenleri ile Türkçe konuşmaya başlıyor. Ailelerin çocuklarına Türkçe öğretmek istemesi üzerine, müfredata Türkçe de eklenmiş.  

Öğrenciler kısa zamanda günlük hayatta kullanabilecekleri kadar Türkçe öğreniyor.

Suriye hasreti şarkılarda

Diğer sınıflardaki dersler sessiz sedasız devam ederken, bir sınıftan bağlama ve türkü sesleri yükseliyor. Müzik öğretmeni Reşit Salih çalıyor, öğrencisi söylüyor. Daha sonra kızlardan oluşan bir koro sahneye çıkıyor.


Öğrenciler öğretmenlerini çaldığı bağlama eşliğinde iki dilde şarkı söylüyor. 

Hem müzik, hem resim öğretmenliği yapan Reşit Salih’e göre çocuklar Suriye hasretlerini şarkılar ve resimlerle dile getiriyor.

“Çoğunluğu Suriye ile ilgili şarkılar söylüyorlar. Suriye ile ilgili hasretlerini dile getiriyorlar. Resimler de hasretleri dile getiriyorlar. Mesela birisi ordaki evini çizmişti, önündeki ağaçları çizmişti.“


Kaymakam Erkal, eğitime destek olmaları için bazı yabancı STK’larla da görüştükleri söyledi.
 

Kaldıkları sürece okul açık kalacak

Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, Suriyelilerin ülkelerine döndüklerinde eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilsinler diye Suriye müfredatı uygulandığını söyledi. Erkal Suriyeliler kaldığı sürece eğitimin devam edeceğini belirtti.

“Çocukları evlerinden alıyoruz. Bir kısmını belediye taşıyor, bir kısmını dışardan kiraladığımız araçlarla biz taşıyoruz, yemeklerini aşevimizden vermeye çalışıyoruz. Kırtasiye ve giyim malzemelerini de sosyal yardımlaşma vakfından karşılamaya çalışıyoruz. Ortak bir müfredat uyguluyoruz. Türkçe dersini bizim öğretmenlerimiz veriyor. Öğretmenleri daha önce de orada öğretmenlik yapanlar, bu işi bilen insanlar. Yönetişim ilkeleri çerçevesinde anlaşıp, neyi verebileceklerine onlar karar veriyorlar. Müferdat, yarın ülkelerine döndüklerinde kaldıkları yerden devam etsinler diye böyle uygulandı. Burada epeydir yaşıyorlar, ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Türkçe öğrenmek isteyenler çok, bu nedenle Türkçe eğitimi bizim müfredatımızla veriyoruz .”

320 öğrencinin devam ettiği okulda 14’ü Suriyeli, 1’i Türk, toplam 15 öğretmen görev yapıyor. Eğitim yılı sonunda öğrencilere resmi geçerliliği olmasa da bir belge verilecek.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum