1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sivas ve Başbağlar Dosyaları Birleştirilsin!
Sivas ve Başbağlar Dosyaları Birleştirilsin!

Sivas ve Başbağlar Dosyaları Birleştirilsin!

Hukukçular ve STK’lar, Sivas soruşturmasına 33 kişinin katledildiği Başbağlar’ın da dahil edilmesini istiyor.

30 Mart 2012 Cuma 10:40A+A-

 

ŞÜKRÜ MACUN ve MURAT ALAN’ın haberi:

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın yeni iddialar ışığında Sivas olaylarıyla ilgili yeniden soruşturma başlattı.

Karartılan birçok provokasyonu ortaya çıkartması beklenen soruşturma, Sivas olaylarından nemalananları rahatsız ediyor.

Akit’e konuşan Sivas davası sanıklarının eski Avukatı Hüsnü Tuna, soruşturmanın gerçek katilleri ortaya çıkarması açısından önemli olacağını ifade etti. Başbağlar olayları ile Sivas olayları arasında ortak isimlerin bulunduğunu ifade eden Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek ise dosyaların birleştirilmesini istedi.

“GERÇEK FAİLLER ORTAYA ÇIKAR”
Sivas olayları sonrasında olayın gerçek faillerinin üzerine gidilmediğini ifade eden Tuna, özel yetkili savcılığın başlattığı soruşturmanın önemine vurgu yaptı. Soruşturmanın derinleştirilmesi sonucunda gerçek faillerin ortaya çıkacağını ifade eden Tuna, “Şimdiye kadar bu davadan hüküm giyenlerin çoğu, asıl suçlu değil. Yeniden başlayacak olan soruşturma, olayın gerçek mimarlarının ortaya çıkarılmasında önemli olabilir” şeklinde konuştu.

“ÖZEL YETKİLİ SAVCILIK ŞART”
Soruşturmanın özel yetkili savcılık tarafından yürütülmesinin de önemli olduğunu kaydeden Tuna, “Çünkü bunun örgütlü, planlı, organizeli bir proje olduğunu düşünüyorum. Sadece Sivas olayları da değil, Başbağlar olayında da eylemden önce yasadışı kişi ve örgütlerin oralarda planlar yaptığını herkes biliyor. Bundan dolayı, davanın özel yetkili savcılık tarafından soruşturulması normal ve gerekli” diye konuştu.

“DOSYALAR BİRLEŞTİRİLMELİ”
Emekli Cumhuriyet Savcısı Reşat Petek ise Başbağlar olayları ile Sivas olayları arasında ortak isimlerin bulunduğunu ifade etti. Bu isimlerin üstüne gidilmediğini kaydeden Petek, soruşturmayı açan savcılığın Sivas olayları ile Başbaşlar olayını birlikte ele alması gerektiğini söyledi. Petek, “Bir savcı olarak bu olayların tesadüf olduğuna inanmıyorum. Olaylarda organize bir derin devlet işi söz konusu” dedi.

“SORUŞTURMA DERİNLEŞMELİ”
Soruşturmanın kapsamlı bir şekilde yürütülmesi halinde büyük mesafe katedileceğini belirten Petek şöyle konuştu: “Sivas Valisi’nin ve Tugay Komutanı’nın o dönem sarf ettiği önemli ifadeler var. Bütün bunlar soruşturulmamış vaziyette. Sivas olaylarının tam anlamıyla ortaya çıkabilmesi için soruşturmanın derinleştirilmesi gerekiyor”

ONLARDAN SES YOK!
Öte yandan konuyla ilgili görüşlerini almak istediğimiz Pir Sultan Abdal Derneği, DİSK ve KESK yöneticileri görüş bildirmekten kaçındılar. Böylesi önemli bir konuda telefonu ilgili kişilere bağlamayan yetkililer, yoğunluğu ve 4+4+4 ile ilgili Ankara’da yapılan mitingi bahane gösterdi. Daha önce “zamanaşımına hayır” sloganlarını atan söz konusu dernek ve sendikaların şimdi ne diyecekleri merakla bekleniyor.

SİVAS’IN SIRLARI BU DOSYALARDA

Malatya Özel Yetkili Savcılığı’nın Sivas olaylarına ilişkin yürüttüğü soruşturmanın arkasından müthiş bir sır ortaya çıktı. 2010 yılında eski HSYK’nın Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı operasyonda Sivas soruşturmanın da sabote edilmeye çalışıldığı, soruşturma dosyasının tıpkı Erzincan Ergenekon dosyası gibi Ankara’ya çekilmek istendiği belirtildi.

Plana engel olmak isteyen savcıların kritik bir kararla dosyayı arşive kaldırdığı öğrenildi.

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre çok gizli yürütülen soruşturma kapsamında olayların meydana geldiği sırada şehrin idaresinden 15 ismin Erzurum’da sorgulandığı, soruşturmanın dosyasında İP-PKK-Ergenekon ortaklığına ilişkin önemli bilgilerin yer aldığı belirtildi. Malatya’ya gönderilen soruşturma dosyasında dönemin Valisi Ahmet Karabilgin, İşçi Partili, SHP’li ve Refah Partili bazı kişilerle Başbağlar olayına ilişkin ciddi tespitlerin yer aldığı kaydedildi.

FAİLLERİ DEŞİFRE EDEN DOSYALAR SON ANDA KURTARILMIŞ
Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın Madımak olaylarına ilişkin soruşturma başlatması gündeme bomba gibi düştü. Derin devletin legal ve illegal yapılar vasıtasıyla tezgahladığı olayların gerçek faillerini bulmaya dönük soruşturma dosyası ile ilgili şok bir gerçeği ise Akit deşifre ediyor.

2009 yılında büyük bir gizlilikle yürütülen soruşturmanın, ana davayı Ankara’ya taşımayı başaran derin yargı tarafından sabote edilmeye çalışıldığı, dava dosyasının Ankara’daki dava ile ilişkisi olduğu gerekçesi ile Erzurum’daki savcıların elinden alınmak istendiği ifade edildi. Defalarca talep edilmesine karşın gönderilmeyen dosyanın Osman Şanal ve ekibine operasyon yapılması üzerine arşive kaldırıldığı belirtildi.

Edinilen bilgiye göre HSYK’nın Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ve ekibini görevden aldığını duyurması üzerine, Erzurum adliyesinde ilginç bir toplantı yapıldı. Ergenekon klasörlerinin özel bir kurye aracılığı ile Beşiktaş Adliyesi’ne gönderilmesine karar veren savcılar, Sivas dosyasını Ankara’ya göndermemek için soruşturmada delil yetersizliği gerekçe gösterilerek dosyayı arşive kaldırdı.

HSYK’nın görevden alma yazısının ulaşmasına sayılı dakikalar kala alınan kritik karar sayesinde, 33 kişinin ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı ana davayı yayınladığı andıçla Ankara DGM’ye taşıyan Seyfi Oktay zihniyeti, olayların asıl faillerini deşifre edecek soruşturma dosyasını ele geçirme planında başarısız oldu.

VALİ KARABİLGİN İLE İLGİLİ TESPİTLER DE VAR
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen klasörlerde Sivas Emniyet Müdürlüğü’nde ve daha sonra soruşturmayı yürüten Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade veren PKK itirafçısının Sivas olaylarının kimler tarafından organize edildiğini en ince ayrıntısına kadar anlattığı belirtiliyor.

Gizli tanık statüsünden alınan ifade işleminden sonra, olaylar sırasında Sivas’ta görev yapan bazı yerel yöneticilerin de sorgu için Erzurum’a götürüldüğü de elde edile edilen bilgiler arasında.

Malatya’ya gönderilen soruşturma dosyasında dönemin Valisi Ahmet Karabilgin, İşçi Partili, SHP’li ve Refah Partili bazı kişilerle Başbağlar olayına ilişkin ciddi tespitler yer alıyor. Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 yıl süren çok gizli soruşturmasında Madımak olayının yaşandığı alanda 4 PKK’lı tespit etmişti. Yücel Halis’e bağlı 4 kişilik eylem grubunun Madımak Oteli yakılırken olay yerinde olduğu, Halis’in o dönemde PKK’nın Sivas sorumlusu olduğu belirtiliyor. Madımak’ta otel yakılmaya başladıktan sonra kalabalığın arasından ayrılan 4 PKK’lının yöneticisi olan Alişer’in ayrıca İşçi Partisi Sivas İl Başkanlığı’yla da temasta olduğu iddia ediliyor.

YENİ AKİT

 

HABERE YORUM KAT