1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Sistani'den '1 Temmuz' Çağrısı
Sistani'den '1 Temmuz' Çağrısı

Sistani'den '1 Temmuz' Çağrısı

Irak'ta Şiiler için en büyük dini otorite sayılan Ayetullah Ali Sistani, ülkedeki siyasi partilere ve seçime bir arada giren bloklara, 1 Temmuz’da yeni meclisin ilk oturumundan önce Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı’nın seçilmesi çağrısı yaptı.

27 Haziran 2014 Cuma 15:40A+A-

Yeni meclisi belirleyen 30 Nisan’daki genel seçimlerin üzerinden neredeyse iki ay geçmesine rağmen Irak Parlamentosu siyasal aktörler uzlaşamadığı için ilk oturumunu henüz yapamadı.
Irak Anayasası'na göre, yeni meclis, ilk oturumunu yaptıktan sonraki 45 gün içinde, yeni parlamento başkanını, cumhurbaşkanını ve onun yardımcılarını seçmek zorunda. Yeni seçilen cumhurbaşkanı da 15 gün içinde başbakanı atıyor. Başbakan ise 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.

Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin başkanlığını yaptığı Kanun Devleti Koalisyonu 30 Nisan’da yapılan seçimlerde tek başına hükümet kurabilecek sandalye sayısına ulaşamadı. 328 sandalyeli mecliste Maliki’nin 92 sandalyesi var. 

Silahlı Irak ve Şam İslam Devleti örgütünün Haziran ayı başından beri ülkedeki ilerleyişi sonrasında, siyasiler hükümet krizini hızla çözmek ve birlikte adım atmak gerektiğini belirten açıklamalar yaptı.  

Al Jazeera ve Reuters

HABERE YORUM KAT