1. YAZARLAR

  2. İsmail Yaşa

  3. Sisi'yi Gönderme Arayışları
İsmail Yaşa

İsmail Yaşa

Yazarın Tüm Yazıları >

Sisi'yi Gönderme Arayışları

20 Haziran 2015 Cumartesi 11:35A+A-

 

Körfez İşbirliği Konseyi’nin iki ülkesi; Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar arasındaki ilişkiler, son yıllarda her iki ülkenin benimsedikleri farklı dış politikalar nedeniyle birçok gerginliğe şahit oldu.
Krizin seviyesi Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn’in Doha’dan büyükelçilerini çekmelerine ve hatta Katar’ın askeri müdahaleyle tehdit edilmesine kadar ulaştı.
Suudi Arabistan’da Kral Abdullah’ın ölümünden kısa bir süre önce başlayan tavır değişikliği ve yumuşamayla elçiler krizi aşıldı.
Fakat BAE ve Katar arasındaki gerginliğin tamamen sona erdiği söylenemez.
Bu nedenle Katar Emiri Temim Bin Hamed El Sani’nin Pazartesi günü, Mısır’da mahkemenin Mursi’ye ve diğer İhvan liderlerine verilen idam cezalarını onaylamasından bir gün önce Abu Dhabi’ye yaptığı ziyaret sürpriz oldu.
BAE yönetimine yakın isimlerden akademisyen Abdullah Abdulhalık, Londra’dan yayın yapan El Arabi kanalına ziyaretle ilgili yaptığı değerlendirmede, Katar ve BAE’nin Mısır’da “uzlaştırıcı” rol oynayabileceklerini söyledi.
Bu sırada BAE’de konuk edilen cumhurbaşkanı adayı Ahmed Şefik, Abdülfettah El Sisi’yi açıkça eleştirmeye başladı.
BAE’li yatırımcılarla Mısır’daki cunta yönetimi arasındaki anlaşmazlıkların gün geçtikçe büyüdüğü haberleri geliyor.
Darbenin en ateşli destekçisi BAE de desteğini çekerse Abdülfettah El Sisi’nin koltuğunu koruması neredeyse imkânsız hale gelir.
Katar Emiri’nin Abu Dhabi’ye yaptığı ziyaretin hemen ardından Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiyye, Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Katar Emiri’nin sözlü mesajını iletti.
Yaklaşık on gün önce de Tunus El Nahda Hareketi lideri Şeyh Raşid El Gannuşi, Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek Riyad’dan Mısır’da uzlaşıya öncülük etmesini istemiş, ardından da Mısır Müslüman Kardeşler Cemaati Uluslararası İlişkiler Eski Sorumlusu Yusuf Neda, Mısır ordusuna hitap eden bir mesaj yayımlayarak, vatansever subaylara Abdülfettah El Sisi ile yakın çevresini devre dışı bırakıp ülkeyi uçurumdan kurtarma çağrısında bulunmuştu.
Suudi Arabistan’ın uzlaşı tekliflerine Kahire’nin olumsuz cevap verdiği ve Riyad’a Müslüman Kardeşler’i terör örgütü kabul eden Mısır’ın hiçbir arabuluculuk girişimini kabul etmeyeceği mesajını ilettiği söyleniyor.
Cumhurbaşkanı adaylarından “Güçlü Mısır” Partisi Genel Başkanı Abdülmünim Ebu’l Futuh da Mısır’ı mevcut krizden çıkarmak için erken başkanlık seçimini de içeren bir öneride bulundu; fakat arkasında herhangi bir devletin desteği olmadığı için Ebu’l Futuh’un önerisinin ciddiye alınması beklenmiyor.
Kuveytli analist ve eski milletvekili Nasır El Duveyle’nin iddiasına göre ise; Körfez ülkelerinden biri, Abdülfettah El Sisi’nin yerine Mısır Savunma Bakanı General Sıdki Subhi’yi önerdi; fakat daha önemli bir Körfez ülkesi bu öneriyi reddetti.
El Duveyle, İngiltere’nin de Riyad’daki elçisi aracılığıyla Muhammed Baradai’nin ismini ortaya attığını söylüyor.
Kısacası Arap sokağının gündeminde; darbenin ardından ülkede istikrarı bir türlü sağlayamayan ve Mısır’ı iç savaşın eşiğine getiren generali gönderme arayışları var.

Diriliş Postası

YAZIYA YORUM KAT