1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Sisi, Gazeteciler İçin Verilen Hapis Kararını Savundu
Sisi, Gazeteciler İçin Verilen Hapis Kararını Savundu

Sisi, Gazeteciler İçin Verilen Hapis Kararını Savundu

Mısır’da darbe lideri Abdulfettah Sisi, Al Jazeera çalışanlarına verilen haksız ve ağır cezaların ardından 'hukuki sürece müdahale etmeyeceğini' açıkladı.

24 Haziran 2014 Salı 12:56A+A-

Sisi açıklamasında, “Mahkeme kararlarına müdahale etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Darbe lideri, “Başkaları anlamasa da yargı kararlarına saygı duymalı ve eleştirmemeliyiz” dedi.

Mısır’da haksız suçlamalarla aylardır yargılanan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed 7 ile 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. Karara Uluslararası toplumdan büyük tepki var. Uluslararası Af Örgütü, kararın açıklandığı 23 Haziran'ı 'karanlık gün' ilan etti.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, "Bu karar profesyonel gazeteciliğin Mısır'da suç olduğunun kanıtıdır. Ayrıca basın özgürlüğünü 'garanti altına alan' anayasa için harcanan kağıda yazık" açıklamasında bulundu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, büyükelçisini geri çağırırken, Avustralya Dışişleri Bakanı ise, 'korkunç' karar karşısında 'dehşet içerisinde olduğunu' ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de "Basın özgürlüğü istikrarlı bir refah toplumunun temel taşıdır" dedi.

ABD yönetimi de kararı kınarken, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Söz konusu karar, Mısır'daki demokratikleşme sürecine yönelik bir darbe" denildi.

Kararın bir gün öncesinde Kahire'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de cezaların açıklanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, kararı "ürpertici ve gaddarca" şeklinde tanımladı. "Yargı sürecinin birçok temel normunun yoksunluğunda" yürütülen bu davanın Mısır'ın dönüşüm sürecinde derin rahatsızlık veren bir gerileme anlamına geldiğini belirtti.

 Al Jazeera ve Reuters

HABERE YORUM KAT