1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Sınırdaki 15 Bin Suriyeli ÖSO’ya Katılabilir"
"Sınırdaki 15 Bin Suriyeli ÖSO’ya Katılabilir"

"Sınırdaki 15 Bin Suriyeli ÖSO’ya Katılabilir"

Bölgedeki Arap ve Peşmergeler topraklarını geri almak için ÖSO’ya katılmayı bekliyor.

08 Eylül 2016 Perşembe 04:09A+A-

Suriye’deki Kürt ve Arap gruplarıyla olan irtibatıyla bölgenin nabzını tutan Kürt aydını İbrahim Güçlü, PYD zulmünden bunalan Suriyeliler için TSK destekli ÖSO umuda dönüşünce hem bugüne kadar Irak’ta bekleyen Suriyeli Peşmergelerin hem de Türkiye’deki 15 bin kadar Suriyeli’nin topraklarına dönmeye başladığını söyledi.

HARİTALAR GERÇEK DIŞI

Suriye’ye dair yayınlanan haritalarda, Türkiye-Suriye sınırındaki yaklaşık 800 kilometrelik alanın PYD kontrolünde gibi gösterildiğine dikkat çeken İbrahim Güçlü, bunun bölgenin gerçek siyasi ve demografik yapısıyla uyuşmadığını söyledi. Güçlü “Suriye’nin kuzeyindeki milli Kürt hareketinin tabanını, muhafazakar ve Barzani yandaşı ENKS oluşturuyor. İngilizlerin yaptığı bir araştırmaya göre, PYD’nin baskılarına rağmen ENKS yüzde 65’in üzerinde görünüyor. PYD zulmü olmadan demokratik bir seçim olsa, ENKS çok daha yüksek oy alır ama PYD yüzde 10’u geçmez. ENKS, ayrıca ÖSO ve diğer Suriyeli ılımlı muhalif gruplarla yakın ilişki içinde olan bir hareket. Zaman zaman ittifak toplantıları da yapıyorlar” dedi.

CERABLUS BÜYÜK BAŞARI

ÖSO’nun El-Bab’a doğru ilerlemesinin sadece askeri değil ‘insan hakları’ açısından da ‘umut ışığı’ doğurduğuna dikkat çeken Güçlü “Cerablus’taki başarı sonrası ÖSO’yu destekleyen Türkiye’ye karşı bir güven oluştu. Urfa sınırındaki en az 15 bin Suriyeli ÖSO’ya katılabilir. Kimse PYD’nin zorla askere alma gibi diktatörlük uyguladığı bölgeye gitmek istemez” diye konuştu. Suriye’nin kuzeyinde askeri eğitimden geçmiş 10 bin ENKS mensubu Peşmerge’ye de dikkat çeken Güçlü şunları söyledi: Bu Peşmergelerin önemli bir kısmı Irak’ta DAEŞ’e karşı savaşta yer almıştı ve PYD onların Suriye’ye girmesini engelliyordu. ÖSO ile işler öyle bir noktaya geldi ki gelen bilgilere göre Peşmergelerin de oraya geçişi sağlanmaya başladı.

Selim Efe Erdem / STAR

HABERE YORUM KAT

1 Yorum