1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sınırda ‘Vur Yetkisi’ Yerel Komutanlarda
Sınırda ‘Vur Yetkisi’ Yerel Komutanlarda

Sınırda ‘Vur Yetkisi’ Yerel Komutanlarda

Sınırda Suriye tarafından bir ihlal olması durumunda TSK müdahale için hükümetten talimat beklemeyecek.

14 Kasım 2012 Çarşamba 10:48A+A-

Suriye'nin Türkiye sınırını ihlal etmesi durumunda anında müdahale yetkisi, sınır hattında görevli komutanlara devredildi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bugün yaptığı açıklamada, "Sınırlarımızı ihlâl eden Suriye uçak veya helikopterlerine gerekli cevap verilecektir. Orada yaşayan vatandaşlarımızın gönlü ferah olsun. TSK 24 saat görevinin başındadır. Oradaki birliklere de anında müdahale yetkisi verilmiştir. Yetki, olay yerindeki yetkili komutanlara devredilmiştir" dedi.

5 KİLOMETREDEN FAZLA YAKLAŞAMAZLAR

Suriye uçak ya da helikopterlerinin iki ülke arasında 1971 tarihinde imzalanan Suriye Hudut Komisyonu Halep Toplantısı Protokolü'nün 15. maddesine göre, Türkiye sınırına 5 kilometreden fazla yaklaşmaması gerekiyor. Ancak bu karar, son dönemde Suriye tarafından sıkça ihlal ediliyor.

Türkiye savaş uçakları son olaylarda bu protokol hükümlerini ihlal ettiği için sınır ihlali olmasa da Suriye hava araçlarına karşı önleme uçuşu yapabiliyor.

Bunun caydırıcı etkisi ile Suriye uçak ve helikopterleri hedefleri bombalayıp kısa süre içerisinde 5 km'lik hat dışına çıkıyor.

Kaynaklar Türkiye'nin bu caydırıcılığıyla can kayıplarının önüne geçtiğini belirtiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Suriye tarafından gelen top ve havan mermilerine karşı verdiği karşılık ise değişen angajman kuralları çerçevesinde değil, uluslararası hukuktan doğan haklara dayanıyor.

Bölgedeki birlik komutanları, Türkiye topraklarına top ya da hava atışı yapılması durumunda üst komutanlıktan emir almadan karşılık vermeleri konusunda da yetkilendirildiği öğrenildi.

RA’SULAYN'I BOMBALAYAN UÇAKLAR VURULABİLİR

Türkiye'nin hemen sınırında bulunan ve son günlerde Suriye ordusu tarafından sık sık bombalanan Ra’sulayn kasabası, hudut anlaşmasında belirtilen 5 km sınırının içinde yer alıyor. Burayı vuran uçaklar sınır ihlali yapmış sayılıyor.

Alınan yeni karardan sonra artık Ra’sulayn'ı vuran uçakların da hedef alınabileceği belirtiliyor. Yetki tamamen bölgedeki komutanlarda. 

 

HABERE YORUM KAT