1. HABERLER

  2. HABER

  3. Siirt’teki Irkçı-Ayrımcı Tabela İndirildi
Siirt’teki Irkçı-Ayrımcı Tabela İndirildi

Siirt’teki Irkçı-Ayrımcı Tabela İndirildi

Siirt Meydanı’ndaki “Türk, Öğün, Çalış, Güven” yazılı dev tabela valilik kararıyla kaldırıldı.

06 Eylül 2012 Perşembe 11:55A+A-

HAKSÖZ-HABER

Mustafa Kemal'in sözü olarak resmi binalara, kurum ve okullara asılan söz Siirt'te kaldırıldı. Darısı Diyarbakır ve diğer şehirlerin başına...

Valiler kararnamesi ile İstanbul Vali Yardımcılığından Siirt Valiliği’ne atanan Ahmet Aydın, Valilik ile Jandarma arasındaki metrelerce uzunluğunda “Türk, Öğün, Çalış, Güven” tabelasını indirdi. Aydın, şehre geldiğinde kendisini karşılayan BDP’li Belediye Başkanı Selim Sadak’ı ziyaret etmiş, belediye personelinin de sorunlarını dinlemişti.

Kimin Yazdırdığını Bulamadık

Star’da yer alan habere göre “Türk, Öğün, Çalış, Güven” tabelasının kim tarafından asıldığının belirlenmesi için bir çalışma yaptıklarını belirten Vali Aydın, “Bu konuda ne jandarmadan, ne belediyeden ne de hiçbir kurumdan olumlu yanıt alamadık. Tabelayı asan faili meçhul oldu. Kimse sahip çıkmadı. Halkın bazı değerlerini de göz önünde bulundurarak bu tabelanın kaldırılmasının uygun olacağını düşündük. Zaten çevreye yazılan yazılarla bir şey olunmayacağını bilmemiz gerekiyor” dedi.

turk-ogun-calis-guven-siirt-jandarma-valilik-tabela.jpg

Tepkiler Olumlu

Selim Sadak (Belediye Başkanı) tabelanın kaldırılmasını şöyle yorumladı: “Bir yanlışın kabul edilmesi önemli. Geçmişin yanlışlarıyla yüzleşmesidir. Bu tabela bir kesimi bir kesimden üstün tutmanın ürünüdür. Türk halkı bunu da istemiyor. Herkesin demokrasi ve barışla kardeşlik içinde yaşaması lazım. Böylesi çalışmalar gecikmeli de alkışlamak lazımdır. İlerisi içinde adımlar devam etmeli.

Ticaret Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu da “O söz Atatürk’ün bir sözüdür. Atatürk bu ülkeye çok büyük emekler verdi. O’nun daha güzel bir vecizesi olabilirdi. Mesela Siirt’te işsizlik var. Sanayi yok. Bununla ilgili bir yazı olabilirdi. Bu yenilik güzel. Siirt’e Türk’ün Kürt’le, Arap’ın Kürt’le-Türk’le bir sorunu yok. Bu açılımı alkışlamak gerekiyor” dedi.

O Yazının Faydasını Görmedik

Esnaf Sanatkârlar Oda Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız ise konuya ilişkin, “40 yıl önce bunları okulda öğrenmiştik. Asılmasında bir fayda yoktu. Faydası da olmadı. Kaldırılması önemli” diye konuştu.

Star muhabiri Şeyhmus Çakan Siirt Meydanı’nda bulunan, “Türk Öğün, Çalış, Güven” yazılı dev tabelayı son kez görüntüleyen gazetecilerden oldu. Tabelanın kaldırılmasını önemli bir gelişme olarak gördüklerini belirten Siirtli vatandaşlar, “Yılladır bu tabela gözümüzün içine sokulmuş. Ama bu tabelanın ayrımcılık yapan bir yönü vardı” dedi.

***

DARBECİLERDEN MİRAS

12 Eylül 1980 darbesinin ardından Güneydoğu'da Diyarbakır'dan Hakkari'ye kadar hemen hemen bütün şehirlere asılan levhalarda “Ne Mutlu Türküm Diyene”, “Bir Türk Dünyaya Bedel”, “Türk Öğün Çalış Güven” gibi ırkçı-ayrımcı sloganlar yazıyor.

Bu tabelaların kimler tarafından yazdırıldığı ve asıldığı sorusu yıllarca cevapsız kaldı. Karayolları, özel idare ve belediyeler, tabelaların kendilerine ait olmadığını iddia ederken söz konusu yazıların kaldırılması için valilerin talimat vermesi gerekiyor. Siirt Valisi böylece Siirt’teki ırkçı tabelayı kaldırmış oldu.

1980 sonrasında asılan tartışmalı tabelalardan biri de Diyarbakır'da bulunuyor. Vilayet Caddesi üzerinde bulunan “Ne Mutlu Türküm Diyene” yazılı tabela, birçok yeri paslanıp çürümesine rağmen hâlâ yerinde duruyor. Resmi tören güzergâhı üzerindeki tabelanın kaldırılması yönünde yoğun talep olmasına rağmen herhangi bir adım atılmadı. Birçok ilde benzer sıkıntılar yaşanıyor.

Konu geçtiğimiz yıllarda Van'da da gündeme gelmişti. Özalp ilçesindeki 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'nın 1943'te 33 köylünün infaz emrini veren Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın ismini taşıması eleştiri konusu olmuştu. Genelkurmay Başkanlığı'nın kararıyla kışlanın adı değiştirilmiş ve Muğlalı tabelası indirilerek kışlanın yeni adı Şehit Astsubay Erkan Durukan olmuştu.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum