1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Şiiler de Maliki’den Rahatsız!
Şiiler de Maliki’den Rahatsız!

Şiiler de Maliki’den Rahatsız!

Hem Iraklı liderler, hem de İran Maliki’ye alternatif arayışı içinde!

27 Haziran 2014 Cuma 12:21A+A-

Maliki’ye yönelik başbakanlığı bırakmasına yönelik baskılar özellikle ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin ziyaretinden sonra artmış görünüyor. Gelecek hafta açılacak olan parlamentonun gündeminde yeni hükümet kuruluşu olacak.

İran’ın da artık Maliki’den ümidini kestiği sinyalleri artıyor. Muhtemelen İran’ın Kudüs Ordusu Komutanı olan General Kasım Süleymani kast edilerek, İranlı bir yetkilinin yaklaşık 10 gün boyunca Irak’ta yaptığı görüşmelerin ardından muhtemel başbakan listesiyle İran’a döndüğü söylentileri yaygınlaşmış bulunuyor. Bununla birlikte Hamaney’in Maliki’nin pozisyonunu koruması gerektiğini düşündüğü, buna karşın Ruhani’nin ise Maliki’nin başbakanlığı bırakması yönünde kanaat sahibi olduğu da iddia edilmekte.

Maliki’nin birlik hükümeti kurulması önerilerini bir tür darbe olarak niteleyip reddetmesine karşın, Şii liderlerden Mukteda Sadr televizyon konuşmasında yeni yüzlerden oluşan yeni bir hükümet kurulması çağrısında bulundu. Necef’te bulunan Sistani de Maliki’den rahatsızlığını dolaylı biçimlerde bildiriyor.

Irak parlamentosu önümüzdeki hafta açılacak ve Meclis başkanı seçiminden sonra ilk iş olarak cumhurbaşkanını seçecek. İki yıldır komada olan Talabani’nin yerine Kürt siyasetçi Berham Salih’in seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ardından yeni hükümet kuruluşu gündeme gelecek. Yeni hükümet için Maliki dışında alternatif isimler dillendiriliyor. Yalnız tümü eski dönemde bir biçimde görev almış ve hepsi Şii olan bu isimlerin kuracağı yeni bir hükümetin Sünni isyanını bitirmesi hiç de kolay gözükmüyor. 

Arabiya’dan Çeviren: Hasan Soylu / Haksöz-Haber

 

HABERE YORUM KAT