1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Şii Şebbihaların Felluce'de Dehşete Düşüren İcraatları
Şii Şebbihaların Felluce'de Dehşete Düşüren İcraatları

Şii Şebbihaların Felluce'de Dehşete Düşüren İcraatları

Irak Anbar vilayeti konsey üyesi olan Şeyh Raja el-İssavi, BBC'ye açıklamasında Irak Ordusu ve Şii müttefiklerinin IŞİD'le Saklaviye çevresinde çatıştığı sırada yüzlerce sivilin gözaltına alındığını söyledi.

06 Haziran 2016 Pazartesi 18:34A+A-

Irak ordusunun IŞİD'in elinden Felluce'yi almak için başlattığı harekat sırasında yakalanan sivillere Şii milisler tarafından işkence edildiği raporlara geçti. Boğazları kesilerek, kurşuna dizilerek, dövülerek veya yakılarak öldürülen sivillerden bazıları buldozerle diri diri toprağa gömülmüş.

Gözaltına alınıp serbest bırakılanlar yaşananları anlattı: "İnsan dolu dört otobüs ve bir kamyonu başka yere götürdüler. En az 250 kişi vardı içinde. Onları sorguya götürüyoruz dediler. Bu gruptan hiç biri bir daha görülmedi. Sorduğumuzda 'onları idam ettik' dediler."

Şii milislerin operasyonda yer almaması gerektiği daha önce birçok kez dile getirilmişti!

El-İssavi daha sonra serbest bırakılan sivillerde işkence izleri bulunduğunu, dört kişinin bu yaralar nedeniyle öldüğünü ve çok sayıda sivilin durumunun da kritik olduğunu aktardı.

Anadolu Ajansı ise, Saklaviyye ve Garma'da geçtiğimiz günlerde kaçırılan sivillere yönelik boğaz kesme, kurşuna dizme, yakma ve diri diri gömerek öldürme gibi muamelelere maruz kaldığını bildiriyor. Ajans, Şii milislerin ayrıca sivillere yönelik işkence, kötü muamele ve aşağılama eylemlerinde de bulunduğunu belirtiyor.

Tarık Askeri Kampı'nda tutulup serbest bırakılan ifadelerinden derlenen raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Bu kişiler, her türlü işkenceye maruz kaldı. Ayrıca bir kısım tutuklu kesilerek, kurşuna dizildi. Demir ve ahşap sopalarla darp edilerek öldürüldü. Haşdi Şabi milisleri ve polis güçleri Saklaviyyeli bir grup genci diri diri buldozerle gömdü. Aynı kişiler bir grup tutukluyu alarak Elbu Akkaş köyündeki ormanlık alana götürdü. Köydeki işkencelere maruz kalanların bir kısmı ordu güçlerine teslim edildi ve Amiriyet'ül Felluce'ye götürüldü. Diğerlerinin akıbeti  bilinmiyor."

'DÖRT OTOBÜS VE BİR KAMYON DOLUSU İNSAN İDAM EDİLDİ'

Gözaltına alındıktan sonra özgürlüklerine kavuşanlar, çok sayıda kişinin geride kaldığını ve onların âkıbetinin meçhul olduğunu söylüyor:

"İnsan dolu 4 otobüs ve bir kamyonu başka yere götürdüler. En az 250 kişi vardı içinde. Onları sorguya götürüyoruz dediler. Bu gruptan hiç biri bir daha görülmedi. Sorduğumuzda ‘onları idam ettik’ dediler."

Daha önce uyarı gelmişti

Şii milisler Irak ordusuna IŞİD'in 2014 yılında ele geçirdiği Felluce'yi geri alması için yardım ederken, Sunni sivillere karşı ciddi ihlâller yaşandığı daha önce de iddia edilmişti. Şii milisler ise iddiaları reddediyor.

IŞİD kontrolünde olan ve nüfusun büyük bölümünün Sünni olduğu yerleşim yerlerine düzenlenen harektlarda Şii milislerin daha küçük bir rol üstlenmesi ve böylece mezhep çatışmalarının önüne geçilmesi çağrıları yapılıyor.

Irak hükümeti de ağırlıklı olarak Sunni olan kentte mehzepsel çatışmalardan kaçınmak için Felluce harekatının son aşamasında Şii milislerin geri planda bırakılacağını açıkladı. Şii Halk Seferberlik Güçleri haftasonunda Saklaviye içlerine doğru ilerlemişti.

Video görüntüsü yayınlandı

Felluce'nin kuzeybatısındaki yerleşim merkezi IŞİD'in önemli kalelerinden biriydi ve askeri kaynaklar direncin oldukça güçlü olduğunu aktarıyor.

Şeyh el-İssavi pazar gecesi çatışma sırasında 605 kişinin göz altına alındığını ve bu kişilerin El-Mazraa askeri üssüne götürüldüğünü söyledi. El-İssavi serbest bırakılanların Halk Seferberlik Güçleri tarafından IŞİD militanları olup olmadıklarını anlamak için sorguya çekildiğini ve sorgu sırasında işkenceye uğradıklarını söylediklerini anlattı.

Serbest bırakılan bazı kişilerin başlarındaki ve vücutlarının üst kısımlarındaki yaraların tedavi edildiğini gösteren video görüntüleri de yayınladı.

Acil soruşturma çağrısı

El-İssavi ve Anbar vilayet konseyinin diğer üyeleri Irak Başbakanı Haydar El-Abadi'ye iddialarla ilgili acilen bir soruşturma başlatması çaprısında bulundu.

Pazar günü el-Abadi'nin sözcüsü Saad El-Hadithi 'sivllerin korumasıyla ilgili tüm ihlalleri' bir insan hakları komitesinin inceleyeceğini söyledi. El-Hadithi Başbakan El-Abadi'nin ihlallerin sorumlularının hesap vermesi için 'katı emir' verdiğini de ekledi.

Irak meclisinin Sunni sözcüsü Selim El-Juburi de Popüler Seferlik üyelerinin ve polisin ihlalde bulunduğu yönünde haberlerden endişe duyduğunu açıkladı.

Kaynak: Milliyet

HABERE YORUM KAT

2 Yorum