1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. Şiddet Müslümanları Ülkeden Ayrılmaya Zorluyor
Şiddet Müslümanları Ülkeden Ayrılmaya Zorluyor

Şiddet Müslümanları Ülkeden Ayrılmaya Zorluyor

Uluslararası Af Örgütü, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddetin Müslüman azınlıkları ülkeden ayrılmaya zorladığını bildirdi.

11 Şubat 2014 Salı 19:23A+A-

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Seleka olarak bilinen isyancı güçler koalisyonunun askeri darbeye liderlik etmesinden neredeyse bir yıl sonra ülke din temelli şiddete teslim olma tehdidiyle karşı karşıya. 

Uluslararası Af Örgütü'nden Joanne Mariner, görevi kötüye kullanan yönetimlerle dolu bir tarihe sahip olan Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bugün yaşananlarda yeni olan şeyin din temelli şiddet olduğunu söyledi.

Örgütün krize müdahale alanında üst düzey danışmanı olan Mariner, AA'ya yaptığı açıklamada, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde din temelli şiddette endişe verici bir artışın gözlendiğini ifade ederek, geçen ay Müslümanlara ait dükkanların sistematik biçimde yağmalandığını, bunun çok sayıda Müslümanı evlerini terk etmeye zorladığını kaydetti. 

Mariner, "Çoğu, tüm yaşam birikimlerini kaybetti. Her şeylerini kaybettiler ve çok az şeyle ülkeden ayrılıyorlar. İnsanlar aşırı yüklü kamyonlarla Çad ve Kamerun'a gidiyorlar" dedi.

Joanne Mariner, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde daha önce din temelli ya da etnik gruplar arasında şiddet yaşanmadığına, bunun ülke için yeni bir şey olduğuna dikkati çekerek, daha aralık ayında bile insanların tüm Müslümanların ülkeden ayrılmaları gerektiğini söylediklerini söyledi.

Mariner, Hristiyan çetelerin, Bangui'de tüm semtleri denetim altına aldığını, silahlı olduklarını ve kontrol noktaları kurduklarını belirterek, bu durumun, Müslümanların ülkeden ayrılmalarını zorlaştırdığını dile getirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Acil Durumlar Yöneticisi Peter Bouckaert da bir kişinin, Çad'a kaçanların bulunduğu bir kamyondan Hristiyan bir çete tarafından indirilerek linç edildiğini belirterek, "Bedeni ateşe verildiğinde etraftaki herkes gülerek cep telefonlarıyla fotoğraflarını çekti" dedi.

Öte yandan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Babor Baloch, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde sivillere yönelik şiddetin sadece Müslümanları değil diğer dinlerin mensuplarını da etkilediğini bildirdi. 

Baloch, gittikçe büyüyen mülteci sorunuyla ilgili olarak da "Komşu ülkelere sığınmak isteyen insanların sayısında artış gözleniyor. Ancak ülke içinde yerlerinden olanların çizdiği tablo da günden güne daha karmaşık hale geliyor" diye konuştu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ülke içinde yerlerinden olanların sayısı 838 bin.

Baloch, son 10 günde Kamerun'a giren 9 bin mülteciden 5 binin Orta Afrika Cumhuriyeti'nden geldiğini söyledi. 

BM, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, 2,2 milyon kişinin insani yardım ihtiyacı içinde olduğunu bildiriyor.

AA

HABERE YORUM KAT