1. HABERLER

  2. HABER

  3. Seyda: “Kürt Halkı Suriye Devrimin Yanında!”
Seyda: “Kürt Halkı Suriye Devrimin Yanında!”

Seyda: “Kürt Halkı Suriye Devrimin Yanında!”

Abdülbasid Seyda: "Kürt halkı devrimin yanındadır. Suriye'de bağımsızlık bayrağı dışında hiçbir bayrak çekilmeyecek'"

24 Temmuz 2012 Salı 10:01A+A-

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdülbasid Seyda, "Kürt halkı devrimin yanındadır. Suriye'de bağımsızlık bayrağı dışında hiçbir bayrağın çekilmemesi konusunda talimat verdik" dedi. 

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Abdülbasid Seyda, Suriye'de bazı bölgelere PKK ve PYD bayrağı çekilmesiyle ilgili olarak, "Suriye'de Kürt halkı devrimin yanındadır. Suriye'de bağımsızlık bayrağı dışında hiçbir bayrağın çekilmemesi konusunda talimat verdik" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, SUK Başkanı Seyda'yı Dışişleri Bakanlığı'nda kabul etti. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından SUK Başkanı Seyda, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Seyda, Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgelere PKK bayrağı çekildiği yönündeki bir soru üzerine, Kürt grupların Suriye'de devrime destek verdiğini belirterek, "PKK veya PYD'ye Suriye rejimi bu bölgeyi devretti ve kenara çekildi. Kürt halkı bu grupların değil devrimin yanındadır. Suriye'de bağımsızlık bayrağı dışında hiçbir bayrağın çekilmemesi konusunda talimat verdik. Kürtler, Suriye milli dokusunun bir parçasıdır. Kürt sorunu Suriye milli misakı çerçevesinde çözülür. Suriye’de bazı çevrelerin farklı gündemi var. Bunlar kesinlikle Suriye milli davasına hizmet etmez" diye konuştu.

"SINIR KAPILARININ ÇOĞU ÖZGÜR SURİYE ORDUSU'NUN ELİNDE"

Abdülbasid Seyda, bir başka soru üzerine, Suriye'de sınır kapılarının çoğunun Özgür Suriye Ordusunun elinde olduğunu söyledi. Seyda, "Türkiye ile bu kapıların tekrar düzenlenmesi için görüştük" dedi.

Seyda, Esed sonrası döneme ilişkin bir soru üzerine de "Esed sonrası geçici durum hakkında sürekli çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Seyda, ülkeyi Esed rejiminin devrilmesinden sonra yerel koordinasyon komitelerinin yöneteceğini, ardından serbest seçimlere gidileceğini kaydetti.

Baştan beri Türkiye'nin maddi ve lojistik desteğini aldıklarını ifade eden Seyda, Türkiye'ye teşekkür etti.

“BM’DEN ÇÖZÜM BEKLEMİYORUZ!”

Seyda, bundan böyle BM Güvenlik Konseyi'nden çözüm beklemenin çok zor olduğunun altını çizerek, artık başka yolların bulunması gerektiğini, BM Genel Kurulu veya Suriye'nin Dostları Grubu çerçevesinde çözüm çıkarmaya çalışacaklarını bildirdi.

Suriye rejiminin kimyasal silah kullanabileceği yolundaki haberlerle ilgili soru üzerine Seyda, "Çocukları katleden, kadınların ırzına geçen bir rejim kimyasal silah da kullanabilir" dedi.

Suriye rejimini "cani" olarak niteleyen Seyda, uluslararası camiaya buna engel olmaları yönünde çağrıda bulundu.

KAMPLARDA ÇIKAN OLAYLAR

Abdülbasid Seyda, Türkiye'nin, Suriye halkının yanında durduğuna da değinerek, "Bundan dolayı Türkiye'ye müteşekkiriz" dedi.

Seyda, Suriye vatandaşlarının misafir edildiği kamplarda çıkan olaylara ilişkin de "Bunlar münferit olaylardır, herkese mal edilemez" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 40 bin Suriye vatandaşını misafir ettiğini belirten Seyda, "Sorumsuz hareketleri kınıyoruz. Kamplarda eğer aksaklıklar olmuşsa bunlar özel komiteler aracılığıyla çözülebilir. Bunlar inşallah yakında çözülür. İnşallah devrim başarılı olur ve bu insanlar da evlerine dönerler" diye konuştu.

"OLAYLARIN TEKRARINI İSTEMİYORUZ"

Kamplarda meydana gelen son gelişmelere ilişkin olarak ise Davutoğlu, yaşananların kabul edilemez olduğunu, bunun kamplardaki küçük bir grubun işi olduğuna inandıklarını belirtti. Davutoğlu, "olayların tekrarını istemediklerini" söyledi.

SUK heyeti ise kamplarda yaşananları hiçbir şekilde tasvip etmediklerini, Türkiye’nin bugüne kadarki evsahipliğine müteşekkir olduklarını belirtti.

 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum