1. HABERLER

  2. HABER

  3. Şentop Meslek Kuruluşlarını Eleştirdi
Şentop Meslek Kuruluşlarını Eleştirdi

Şentop Meslek Kuruluşlarını Eleştirdi

Mustafa Şentop, meslek kuruluşlarının anayasadan çıkarılması gerektiğini ifade etti.

08 Haziran 2013 Cumartesi 13:12A+A-

Ak Parti, meslek kuruluşlarının anayasal kuruluş olmaktan çıkarılmasını istiyor. Partisinin konuyla ilgili görüşünü açkılayan Şentop, "Mesleği yapmak isteyenler bunlara üye olmak zorunda. Başka alternatifleri de yok. Meslek kuruluşlarına kamu kurumu niteliği, devlet kontrolü getirmek için yapılmış. Geçmişte 28 Şubatçıların, şimdi iktidarın yanındalar. Hep devletin yanında oldular" dedi.

NE KUŞ NE DEVE

Şentop, yeni anayasadaki meslek kuruluşları maddesinde Ak Parti'nin, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarının anayasada yeralmasını istemediğini söyledi. "Anayasal kurumlar diye tanımlanması doğru değil. Zaten Türkiye'nin temel problemlerinden birisi anayasal kuruluşlarla ilgili. Biz sadece yasama, yürütme ve yargıyı düzenliyoruz." diyen Şentop, "Genelkurmay Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nı düzenliyoruz. Bunun dışında hiçbir kurum YÖK, üst kurullar MGK anayasaya konulmamalı. Kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları 1961 anayasasında var. Bunların sivil kurumlar olması lazım. Ama bakıyorsunuz, ne kuş ne deve. Kamu tüzel kişisiniz kanunla kuruluyorsunuz" dedi.

Bu kuruluşların sayısının 18' i bulduğunu ifade eden Şentop, şunları söyledi:

"Kamu kurumu da değiller. Kanunla kuruluyorlar. Mesleği yapmak isteyenler bunlara üye olmak zorunda. Başka alternatifleri de yok. Bu kamu kurumu niteliği, devlet kontrolü getirmek için yapılmış. 2009'da DDK, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarının iktisadi teşebbüsleriyle birlikte yıllık bütçelerinin 2 milyar TL'yi aştığını ortaya koydu. Sadece aidatlar 1 milyar 600 milyon tutuyor. Üstelik bir tane var. Mecburen mesleği yapmak için üye olmak zorundasın"

AVUKATLARI DA HSYK İNCELEYEBİLİR

Dünyada farklı modeller olduğunu, bizdeki kamu kurumu niteliğinde ziraat, ticaret odalarının olmadığını anımsatan Şentop, "Ama avukatlar, doktorlar gibi mesleklere dönük kuruluşlar var. Bizde kamu kurumu niteliğinin kaldırılması gerekiyor. Özel hukuk tüzel kişisi olmamalılar. Sendika, dernek gibi olabilir. Ya da birden çok kuruluş olabilir. Mesela İngiltere'de iki baro var. Yüzde 20 ile başkanı seçiyorsun, yüzde 20 ile delegeleri belirliyorsun. Baroda 99 kişi var. Hepsi tek listeden. Dünyadaki farklı uygulamalar örnek alınabilir. Hakim ve savcıların disiplin işlerine HSYK'nın bakması gibi, HSYK'da bir daire başkanlığı kurularak avukatların disiplin işlerine bakılabilir. 1961 öncesi kamu kurumu niteliği yoktu. Ama gayet güzel çalıştılar. Çok büyük paralar var. Çok büyük işler var. Kamu kurumu niteliğini kaldırmak lazım" dedi.

HEP DEVLETİN YANINDALAR

Kamu kurumu niteliğinde oldukları için bu kuruluşların hep devletin yanında olduklarını belirten Şentop, "Hep devletin yanında oldular. 28 Şubat'ta askerin yanındaydılar. Şimdi iktidarın yanındalar. Çünkü kamu kurumu niteliğinde" diye konuştu. Yeni anayasada diğer partiler buna karşı çıktığı için maddede anlaşma sağlanamıyor.

STAR

HABERE YORUM KAT