1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sendikacı Mustafa Başoğlu Vefat Etti
Sendikacı Mustafa Başoğlu Vefat Etti

Sendikacı Mustafa Başoğlu Vefat Etti

28 Şubat cuntasına karşı duruşuyla bilinen Sağlık İş Sendikası eski Genel Başkanı Mustafa Başoğlu vefat etti.

31 Ocak 2012 Salı 17:06A+A-

 

Başörtüsü yasağına karşı duruşuyla bilinen ve bu yüzdenSüleyman Demirel'in danışmanlığından istifa eden, 50 yıllık sendikacı olan Sağlık İş Sendikası Eski Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, 81 yaşında Ankara'da vefat etti.  
 
Sağlık İş Sendikası Eski Genel Başkanı Mustafa Başoğlu'nun sabaha karşı saat 06.30 sıralarında Ankara'daki evinde vefat ettiği öğrenildi.
 
Başoğlu'nun cenazesi yarın öğle namazına müteakip Hacı Bayram Veli Camii'nden kaldırılacak. Başoğlu'nun naaşı Taceddin Derneği'ne defnedilecek.
 
Mustafa Başoğlu, geçtiğimiz aralık ayında Ankara Türkiye Diyanet Vakfı 29 Mayıs Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmıştı. Bir süre tedavi gördükten sonra eve çıkarılan Başoğlu, solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesini sürdürüyordu. Başoğlu'nun durumunun kritik olduğu ifade ediliyordu.
 
Mustafa Başoğlu kimdir?
 
15 Mart 1933'de Trabzon’da doğdu. Ankara ili Haymana ilçesi nüfusuna kayıtlı. İstanbul Bakırköy Akıl Hastanesi Adli Servis katibi iken, 1963 yılında kurucu üye olarak Sağlık İşkolunda sendikacılığa başladı. İl Genel kurulda Sendika Başkanlığına seçildi.
 
İzmir’de aynı iş kolunda kurulu olan ikinci sendika ile birleşmeyi sağlamak amacıyla Sendika Genel Başkanlığından istifa etti. 1964 yılında yapılan genel kurulda genel sekreterliğe, 1965 yılında yapılan genel kurulda ise, yeniden Genel Başkanlığa seçildi.
 
1967-1983 yılları arasında yapılan genel kurullarda Türk-İş Yönetim kurulu asıl üyeliğine, Türk-İş Yönetim kurulu tarafından çeşitli komisyonlara ve bilhassa mevzuat ve asgari ücret komisyonları ile Yüksek Hakem kurulu asıl üyeliğine, 1983 yılında Singapur’da yapılan genel kurulda Uluslararası Kamu Hizmetleri Federasyonu’nun (PSI) İcra Kurulu asıl üyeliğine, 1986-1989 Türk-İş Genel Kurulunda, Genel Eğitim Sekreterliğine, Hür Dünya İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ICFTU) ve Avrupa İşçi Sendikaları Birliği (ETUC) İcra Kurulu yedek üyeliklerine seçildi.
 
Türk-İş’in 1986 yılındaki genel kurulunda, yönetim kurulu üye sayısının 5’e indirilmesi üzerine, Başkanlar Kurulu üyesi olarak Türk-İş’teki görevi devam etti.
 
1976 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğine atandı. 1977 yılında yapılan genel seçimde Adalet Partisi Ankara Milletvekilliğine seçildi. Üyesi bulunduğu siyasi parti millet meclisi grubu tarafından iki defa grup yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Bir süre de grup başkan vekilliğini vekaleten yürüttü.
 
Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından iki defa Sağlık ve sosyal İşler Komisyonu üyeliğine seçildi. Milletvekili olarak çeşitli kanun teklifleri yaptı. Bunlardan bazıları kanunlaştı. Bazı konularda Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda grup sözcülüğü yaptı.
 
Evli ve İngilizce bilen Başoğlu, 12 Mart 2011 tarihinde yapılan Sağlık İş Sendikası Genel Kurulu'nda genel başkanlıktan ayrıldı. 50 yıl aralıksız genel başkanlık görevi yürüten Başoğlu, 28 Şubat sürecindeki uygulamalara da karşı çıkan yönüyle tanınıyordu.
 
 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum