1. HABERLER

  2. HABER

  3. Şemdinli'deki Saldırıya Tepki Büyüyor
Şemdinli'deki Saldırıya Tepki Büyüyor

Şemdinli'deki Saldırıya Tepki Büyüyor

Güneydoğu'daki STK temsilcileri ve vatandaşlar, PKK mensuplarının Şemdinli'de bomba yüklü araçla düzenledikleri, devlet hastanesindeki hizmetlerin aksamasına neden olan saldırıya tepki gösterdi.

23 Ekim 2015 Cuma 13:05A+A-

Güneydoğu'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, PKK mensuplarının önceki gece Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bomba yüklü araçla düzenledikleri, devlet hastanesindeki hizmetlerin aksamasına neden olan saldırıya tepki gösterdi.

PKK'lı militanlar tarafından kaymakamlık, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Devlet Hastanesinin bulunduğu caddede bomba yüklü araçla gerçekleştirilen, kamu kurumlarının yanı sıra çok sayıda ev, iş yeri ve araçta hasara yol açan saldırı, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar tarafından kınandı.

"Bu tarz saldırıları lanetliyoruz"

Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, AA muhabirine, şiddet saldırılarının dünyada en güvenli yer kabul edilen hastanelere bile zarar verecek seviyeye geldiğini belirterek, bombalı saldırıyı yapanları lanetledi.

"Halkımızın temel yaşam alanlarına yapılan bu tarz saldırıları, kim tarafından yapılırsa yapılsın lanetliyoruz" diyen Ensarioğlu, sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açan patlamayla halkın sağlık hizmeti alma hakkının önüne geçildiğini söyledi.

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen de "İnsanların bir arada yaşadığı sosyal alanların bu tür saldırılara hedef haline getirilmesi hem İslam'a hem insanlığa hem de hukuka aykırıdır" dedi. Evsen, hiçbir hak arama gerekçesinin bu tür eylemlere mazeret olamayacağını dile getirdi.

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter de sebebi ne olursa olsun, bir sağlık kurumunun zarar görmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Öter, "Hastaneler insanların ortak değeri. Herkese hizmet veren, insan sağlığı için çaba gösterilen hastanelere yönelik saldırıları kınıyoruz" dedi.

Vatandaşlardan İbrahim Homan da barış ve kardeşlik ortamı istediklerini ancak bombaların patlamaya devam ettiğini belirtti. Bölgede esnafın ve vatandaşların yüzlerinin artık gülmesi gerektiğini kaydeden Homan, ateşkese rağmen saldırıların sürdüğünü dile getirdi.

"PKK Kürt halkına zarar veriyor"

Nuh Eğitim-Der Başkanı Nurettin Tatar da PKK'nın Kürt halkına zarar verdiğini anlattı.

"PKK'nın ateşkes ilan etmesinin bir resmiyeti yok. Kendisinin tek taraflı yaptığı bir ateşkestir ve bunu da istediği zaman bozarak eylemlerini gerçekleştiriyor. Ateşkesin uluslararası bir geçerliliği ve hukuksal dayanağı yok" diyen Tatar, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu, örgütün bozduğu ne ilk ne de son ateşkes olacaktır. Bu nedenle ateşkes sürecinde eylemlerini yadırgayamıyoruz. Halk yararına, halk için mücadele verdiğini iddia eden örgütün, halka yönelik saldırılarda bulunması, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atması kabul edilemez. Dolaysıyla halkın bu durumları görmesi, bilmesi gerekiyor. Halka zarar verme düşüncesi kabul edilemez."

Bingöl'de yaşayan vatandaşlardan Abdulsamet Bayram da "Sürekli şiddet ve kanlı eylemleriyle bilinen bir örgüt. Kurulduğu günden bu yana korku politikalarıyla varlığını sürdürmüştür. Terör için hastaneymiş, çocukmuş, okulmuş, fark etmiyor. Bombalı eylemler... PKK için bu, yeni bir şey değil. Onlar için ateşkes önemli değil çünkü terör örgütüdür. Terör örgütü korkudan besleniyor."

PKK'nın seçim dönemlerindeki eylemlerini "halka gözdağı verme" olarak değerlendiren Bayram, "Bu eylemleri örgütün bitişi ve zayıflığı olarak görüyorum çünkü artık halkın içinde, halka zarar vererek eylem yapmak zayıflıklarını gösteriyor. Devletin terör örgütüne yönelik operasyonlarının da faydalı olduğunu düşünüyorum" görüşünü paylaştı.

Siirt'teki vatandaşlardan Yetkin İlhan da saldırıyı kınayarak, savaş ortamlarında dahi sağlık ocaklarına, hastanelere saldırıda bulunulmamasına rağmen, Şemdinli'deki bombalı saldırının düşündürücü olduğunu söyledi.

İsmail Özcan da bu saldırıları yapanların Kürt halkını temsil etmediğinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. Özcan, PKK'nın Kürt halkının hakkını düşündüğünü söylemenin imkansız olduğunu aktardı.

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum