1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Selman'a verilen dokunulmazlığı gerekçe gösteren ABD mahkemesi Kaşıkçı davasını düşürdü
Selman'a verilen dokunulmazlığı gerekçe gösteren ABD mahkemesi Kaşıkçı davasını düşürdü

Selman'a verilen dokunulmazlığı gerekçe gösteren ABD mahkemesi Kaşıkçı davasını düşürdü

ABD’de bir mahkeme, Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a karşı açılan davayı “Biden’ın dokunulmazlık sağladığını ve mahkemenin bunun karşısına geçemeyeceğini” savunarak düşürme kararı aldı.

07 Aralık 2022 Çarşamba 20:38A+A-

HAKSÖZ HABER

2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda canice katledildiği ortaya çıkan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz tarafından açılan dava ABD mahkemesi tarafından Selman'ın 'bu işte parmağı yoktur diyen Biden yönetimi' nedeniyle düşürüldü.

Hatice Cengiz, nişanlısı Cemal Kaşıkçı’nın ölümünden Muhammed bin Selman’ı sorumlu tutan ve yargılanması talep eden davanın düşürülmesini büyük bir hukuki noksanlık olarak tanımladı. 

Washington’daki bölge mahkemesi hakimi John Bates, davayı devam ettirmeye “ne kadar istekli olsa da Biden yönetiminin kararına karşı başka bir şansı olmadığını” savunurken, 25 sayfalık gerekçeli kararda davanın düşürülmesiyle ilgili hakim Bates: “Hem bin Selman’ın bu kişileri görevlendirdiği şartlar hem de Kaşıkçı cinayetindeki rolüyle ilgili güvenilir iddialar sebebiyle mahkemenin bu konudaki endişelerine rağmen ABD yönetimi, mahkemeye prensin suçsuz olduğunu ifade etmiştir.” dedi.

Ekim 2018’de Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından ABD Kongresi de, uluslararası istihbarat servisi CIA de konuyla ilgili incelemeler yapıp raporlar hazırlamış; veliaht prensin cinayetle doğrudan bağlantısı olduğu bilgisini kamuoyuyla paylaşmıştı. Ancak ABD'nin siyasi ilkesizliğinin hukuki kararları da etkilediği görülen bu son olarak batı medeniyetinin 'adalete ne kadar aç olduğunu' kanıtlamış görünüyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da cinayetin kendi gözetimi altındaki kişiler tarafından yapıldığını kabul etse de cinayet emrini kendisinin verdiğine dönük ifadeleri kabul etmemişti. 

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz Selman'a karşı alınan dokunulmazlık kararı için "Cemal bugün bir kez daha öldü” diyerek duruma tepki göstermişti. 

 

 

HABERE YORUM KAT