1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Seçimler Arifesinde Nasihatleşme…
Seçimler Arifesinde Nasihatleşme…

Seçimler Arifesinde Nasihatleşme…

Hamza Türkmen, sitemizde yayınladığımız "Tarafınız Belli Olsun" başlıklı yazısına gelen yorumlara cevap veriyor.

02 Haziran 2015 Salı 18:15A+A-

HAMZA TÜRKMEN / HAKSÖZ-HABER

Seçimlerle ilgili özellikle Diriliş Postası’nda da yayınlanan “Tarafımız belli olsun!..”  yazımın bu sitede altına yazılan bazı yorumlarda, vahim bilgi eksiklikleri ve ön kabullere dayandığı anlaşılan kanaatler şaşkınlık uyandırıcı. Nâkız ve cedelci bir diyalogu sürdürmemek, ahlaki âdabı içinde nasihatleşmek niyetiyle bu yorumlarla değinilen konular üzerinde bir-iki söz etmek istedim.

Bir yorumcu “bu toprakların bağrından” çıkmamış bir proje olarak gördüğü İttihad-ı İslam’ın kaybettiğini, ıslah öncülerinin ve hareketinin kaybetmediğini yazıyor. AK Parti’yi de ima ederek bu tür “devşirme ve ısmarlama projelerin” kaybedeceğini vurguluyor.

İttihad-ı İslam tezi; ümmet savunusu, vahdet ve İslami uyanış amaçlarıyla 1871'den önce (Yani Namık Kemallerden önce) Cemalettin Afgani ve Urvetu’l Vuska teşkilatı tarafından tâ Hindistan'dan, Mısır'dan bu yana gündeme getirilen bir bahistir.

Yani İttihad-ı İslam; Abduh'a, Mevlana Ebu’l Kelam Azada, Bin Badis'e, İbn Aşur'a, Şii usûli ulemaya kadar uzanan ümmeti savunma stratejisidir. Tabii ki bu söylemden Osmanlı Devleti’ni korumak için yararlanmak isteyenler de oldu.

Ama bu strateji ümmeti yeteri kadar uyandırmaya yetmediği için başarılı olamadı. Ama aynı ekip ümmeti uyandırmak için ıslah çabalarına devam etti. O çabalar, daha sonraki İslami hareketlerin varlık gücü olmuş ve sonraki uyanışlara temellik etmiştir.

Bir yorumcu AK Parti’nin kazanması için bizim AK Parti teşkilatından daha çok çaba sarf ettiğimizi söylüyor, seçimler konusuna fazla abandığımızı belirterek sitemde bulunuyor. “AK Parti çalışmaları” yaptığımızı bildiriyor.

Şu bilinmeli ki (...)

YAZININ DEVAMI >>>

 

HABERE YORUM KAT