1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Şebbihanın yüreğine saplanan İdlib hançeri
Şebbihanın yüreğine saplanan İdlib hançeri

Şebbihanın yüreğine saplanan İdlib hançeri

Türkiye’nin Putin tarafından Şangay İşbirliği Örgütüne davet edilmesi Cumhuriyet yazarı Mehmet Ali Güller’i İdlib’de Esed lehine çözüm heyecanına gark etmiş!

11 Ağustos 2022 Perşembe 15:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de bilumum sol ve Kemalist yazar-çizer takımı Esed rejimini bütün vahşiliğine, katliamcılığına rağmen desteklemeyi sürdürüyor. Bu tayfanın gözünde Esed rejiminin varlığı meşru ama gerek İdlib gerekse de Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde kontrol ettiği bölgeler işgal altında!

Bu şebbiha mantığıyla baktıkları için de Suriye’de çözüm adına bir an önce bu bölgelere verilen desteğin bitirilmesi ve Esed rejimin buralarda da hakimiyetini ilan etmesi gerektiğini savunuyorlar. İster bölgesel, ister dahili hemen her türlü gelişmeyle ilgili olarak Türkiye’nin Esed rejimiyle anlaşması gerektiğini ileri sürüyor, dolaylı biçimde Erdoğan’ın Esed karşısında geri adım atıp, boynunu bükmesini talep ediyorlar.

İşte Türkiye’de Esed rejiminin savunucusu yayın organlarından biri olan Cumhuriyet’te Avrasyacılık denilen otoriter-yayılmacı politik zihniyetin müntesipleri arasında yer alan Mehmet Ali Güller de bu anlayışı her vesileyle dile getirmekte. Bugünkü yazısında aynı bayat tezi Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİO) davet edilmesi bağlamında bir kez daha dillendirmiş.

Güller Erdoğan’ın Soçi dönüşü duyurduğu ŞİÖ toplantısına davet edilme mevzuu üzerinden Türkiye’nin ŞİÖ ile ilişkisinin gelişmesinin İdlib’de Rusya tezine uygun bir tutum takınmasını gerektireceğini ifade etmiş. Yazısının neticesinde şunları söylüyor:

ŞİÖ’nün kuruluş ilkeleriyle, yani ayrılıkçı ve aşırılıkçı terörizmle mücadele hedefiyle, Ankara’nın ÖSO çatısı altındaki çeşitli radikal İslamcı gruplarla ilişkisi çelişmektedir. Çünkü bu grupların önemli bir kısmı Rusya tarafından terörist olarak değerlendirilmektedir.

 

Yani Türkiye’nin İdlib’de o gruplarla Suriye ordusu arasına koyduğu gözlemci noktaları, aslında Ankara ile ŞİÖ üyeliği arasında da bir engel fonksiyonu taşımaktadır. Dolayısıyla İdlib düğümünün çözülerek Türkiye’nin Suriye’yle normalleşmesi, pek çok sorunun çözümünün anahtarı olduğu gibi, artık Türkiye’nin ŞİÖ üyeliği yolunun açılmasının da kolaylaştırıcısı durumundadır.

 

Putin de tersinden, İdlib’in çözümü için Erdoğan’a ŞİÖ yolu gösteriyor büyük olasılıkla...”

Yani neymiş? Türkiye ŞİÖ içinde yer almak istiyorsa İdlib’de muhaliflere verdiği desteği terk etmeli ve Suriye’nin diğer bölgelerinde olduğu gibi Rusya ve iran destekli Esed vahşetinin burada da tahakkümüne yol vermeliymiş!

Şebbiha aklı bu işte, ne denilebilir ki? Aç tavuk kendini darı ambarında görürmüş!

Allah Teala İdlib hançerini kalbinizde derinleştirsin!   

HABERE YORUM KAT

2 Yorum