1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Sayıştay’ın 2019 Denetim Raporu’na göre belediyelerin usulsüz harcamaları
Sayıştay’ın 2019 Denetim Raporu’na göre belediyelerin usulsüz harcamaları

Sayıştay’ın 2019 Denetim Raporu’na göre belediyelerin usulsüz harcamaları

Sayıştay Başkanlığı, belediyelere ilişkin 2019 yılı denetim raporlarını dün (21 Aralık) sabah saatlerinde tekrar okumaya açtı. Raporlarda birçok belediyenin ihale süreçlerinde usulsüzlük yaptığı tespiti yer alıyor.

22 Aralık 2020 Salı 21:46A+A-

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, Ordu Büyükşehir Belediyesi aynı tarihte, aynı müdürlük tarafından, aynı mahiyette ve aynı yükleniciden yaptığı birçok alımı, Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen ihale usulleri yerine yine aynı kanunda belirtilen özel alım usulüyle, yani doğrudan temin yoluyla gerçekleştirdi.

Yine Sayıştay’ın Ordu Belediyesi raporuna göre 2019 yılında bazı çiçek ve bitki mal alımları da ihalesiz temin edildi. Ordu Belediyesi ayrıca, özel kalem müdürlüğünü de memuriyete sınavsız giriş aracı olarak kullandı.

2019 Sayıştay Denetim Raporu’nda Üsküdar Belediyesi’nin mal ve hizmet alımlarında “pazarlık ihale usulü”nü yaygın şekilde kullandığı belirlendi. Pazarlık ihale usulünün sadece doğal afet, salgın hastalıklar gibi özel hallerde kullanılabileceğine dikkat çeken Sayıştay, bunun belediyede genel bir uygulama haline getirilmesini kanuna aykırı buldu.

Sayıştaş raporunda İstanbul Fatih Belediyesi’nin özel kalem müdürlüğü kadrosunu sınavsız geçişin bir yolu olarak kullandığı anlatıldı. Ayrıca raporda Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne, yönetmelikte öngörülen sınav şartını ve öğrenim durumunu sağlamayan personel atandığı tespit edildi. Belediyede programcı kadrosunda sözleşmeli çalışan iki personelin asgari yabancı dil şartını sağlamadığı ifade edilen raporda, belediye tarafından Zabıta Müdürlüğü’ne de öngörülen sınav şartını sağlamayan personel atandığı tespit edildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 2019 Sayıştay Denetim Raporu’nda belediyeye ait Yeni Sakarya Stadyumu’nun sportif faaliyetlerde kullanılmak üzere Sakaryaspor Tesis İşletmeleri Şirketi’ne 11 aylığına 325 bin TL+KDV’ye kiralandığı ancak kiranın ödenmediği tespit edildi. Belediyenin, stadın elektrik, doğalgaz, su, temizlik ve çim bakımı masraflarını da üstlendiği belirlendi. Sayıştay kiranın tahsil edilmesini istedi.

Sayıştay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaadi olan 4 yaş ve altındaki çocukların annelerine verilen ücretsiz ulaşım kartını da mevzuata aykırı buldu. Bu konuda yetkinin cumhurbaşkanında olduğu belirtildi.

 

Kaynak: Serbestiyet

HABERE YORUM KAT

3 Yorum