1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Savcı Eyyup Akbulut'tan kovid yasakları 'hukuksuz' çıkışı
Savcı Eyyup Akbulut'tan kovid yasakları 'hukuksuz' çıkışı

Savcı Eyyup Akbulut'tan kovid yasakları 'hukuksuz' çıkışı

Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyyup Akbulut, pandemi sürecinde uygulanan yasakların hukuksuz olduğunu belirterek soruşturma açtığını duyurdu.

18 Mayıs 2021 Salı 14:12A+A-

HAKSÖZ-HABER

Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyyup Akbulut, Kovid-19 pandemisine ilişkin olarak maske, mesafe, aşı gibi konularda vatandaşlara uygulanagelen yasakların hukuksuz olduğunu beyan eden bir video yayınladı.

Videoda, amirlerinin uyarılarına rağmen, bir soruşturma da açtığını anlatan Akbulut, temel hak ve hürriyetlerin kısıtlanmasında dar yorum ve kanunilik ilkelerinin geçerli olduğunu hatırlatarak bu konunun valilerin inisiyatifinde olamayacağının altını çizdi.

Kabahatler kanunu üzerinden de bu tür yasakların uygulanması için emrin ya da yasaklanmanın kanunen düzenlemesi gerektiğini belirterek "burada zımni bir düzenleme bile yok" ifadesini kullandı.

Hıfzıssıha meselesine de değinen Savcı Akbulut, bunun üzerinden tedbirlerin uygulanabileceği kişilerin kısıtlı olduğunu vurguladı ve hastalıklar arasında Kovid-19'un yer almadığını kaydetti.

Aşı konusunda insanlara imzalatılan onay belgelerinin de hukuken bir şey ihtiva etmediğini anlatan Akbukut, söz konusu belgelerin ciddi eksiklikleri olduğunu ifade etti ve "Ortada soruşturma açılmasını gerektirir pek çok iddia varken aydınlatılmış rızanın varlığından bahsedilemez. Aşının prospektüsünde olan yan etkiler dahi o metinde yazmıyorken ortada aydınlatılmış rıza var denilemez." dedi.

Yargıtay'a intikal eden bazı dosyalara da değinen Akbulut, Yargıtay'ın kararları UYAP'a yüklemek ve dosyalara gerekçe yazmak gibi konularda teamüllere uygun davranmadığını öne sürdü.

Bir vatandaşın maske zorunluluğu konusunda yürütmenin durdurulması davası açtığını belirten Akbulut, Danıştay'da görülen davada bakanlıktan genelge talep edildiği fakat bakanlığın mahkemeye aylar sonra dahi belge yollamadığını vurguladı.

Profesör, uzman doktor gibi unvanlı hekimlerin aşı, maske gibi konularda uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Akbulut, burada öne sürülen iddiaların savcılar tarafından araştırılmasının zaruri olduğunu anlatarak, mahkemelere giden itiraz dosyalarının bir yıldan fazla süredir bekletildiğini ve bunun görevi ihmal ve suç olduğunu bildirdi.

"Bir suçun yaygın şekilde işleniyor oluşu onu cezalandırılabilir olmaktan çıkarmaz" diye konuşan Akbulut insanların herkesin bildiği iddiaları dillendirmek konusunda cesaret gösteremediğini söyleyerek çektiği video ve başlattığı soruşturma sebebiyle kendisinin de işinden olabileceğini öne sürdü.

Daha önce aynı konuda farklı hukukçular da açıklamalarda bulunarak ceza ve yaptırımların hukuki olmadığını anlatmışlardı.

Uzmanlar tarafından tedbirler konusunda şüphe uyandıran açıklamalar olduğuna da değinen Akbulut, farklı ülkelerde farklı durumların yaşandığını hatırlattı.

Kamu personelinin tedbirlerin uygulanması için verimsiz şekilde kullanıldığını aktaran Akbulut, uyuşturucu operasyonlarında çalışabilecek memurların maske-mesafe yasakları için kullanılmasının makul olmadığını öne sürdü.

Akbulut herkesin ellerindeki delilleri kendisinin açtığı soruşturmaya yollamasını talep etti.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer geçen sene verdiği bir demeçte olağanüstü hal ilan edilmeden ülkede yaygın şekilde sokağa çıkma yasağı konamayacağını ve insanların toplu halde ibadet etmesinin engellenemeyeceğini belirtmişti.

Sözüer, “Olağanüstü hal ilan edilmeden bu gibi tedbirlerin hepsi Anayasa ve dolayısıyla hukuka aykırıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Yine geçtiğimiz yıl açıklamalarda bulunan Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Kemal Gözler de “Türkiye’de salgın nedeniyle alınan tedbirlerin aşağı yukarı hepsi hukuka aykırıdır; bu tedbirleri ihlâl edenlere kesilen para cezaları da, hukuka aykırıdır ve bunlar iade edilmelidir” şeklinde konuşmuştu.

Akbulut'un yayınladığı videoyu YouTube kaldırdığı için yayınlayamıyoruz.

HABERE YORUM KAT

16 Yorum