1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sarkozy'nin Evinde Yolsuzluk Araması
Sarkozynin Evinde Yolsuzluk Araması

Sarkozy'nin Evinde Yolsuzluk Araması

Fransa'da eski Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ev ve işyerinde dün yolsuzluk soruşturması çerçevesinde arama yapıldı.

04 Temmuz 2012 Çarşamba 08:57A+A-

16 Haziran'da dokunulmazlık zırhı kalkan Nicolas Sarkozy'nin başı belada. Polis, hakkında seçim kampanyasında kozmetik devi L'Oreal'in patronundan gizlice 150 bin euro iddası bulunun eski cumhurbaşkanın evini aradı. Hakkındaki soruşturmalar sonunda dava açılırsa, Sarkozy normal bir vatandaş gibi yargılanacak.

Dünya kozmetik devi L'Oreal'in sahibi Liliane Bettencourt'un 2007'de Sarkozy'nin seçim kampanyasına yasa dışı para yardımı yaptığı iddialarını araştıran Bordeaux Mahkemesi, dokunulmazlığı kalkan eski cumhurbaşkanını da soruşturmaya dahil etti. Paris'te Sarkozy- Carla Bruni çiftinin yaşadığı villada ve Sarkozy'nin ortak olduğu avukatlık bürosunda yapılan arama sonrası hiçbir belgeye el konulmadığı bildirildi. Soruşturmayı yürüten savcılığın Sarkozy'i de ifade vermeye çağırması bekleniyor. 2010 yılında patlak veren ve Fransa'da "Bettencourt Olayı" olarak anılan skandal kapsamında, L'Oreal'in eski patronunun Sarkozy'ye seçim kampanyasının finansmanı için zarf içinde yasa dışı nakit para verdiği iddia edilmişti. Liliane Bettencourt'un eski muhasebecisi Claire Thibout'nun iddiasına göre, L'Oreal'in patronu, Sarkozy'nin 2007 yılındaki seçim kampanyasının finansal sorumlusu Eric Woerth'e elden 150 bin Euro vermiş. Aynı soruşturma kapsamında gizli tanıklar da 2007 seçim kampanyası sırasında Sarkozy'nin Bettencourt'u birçok kez ziyaret ettiğini ve kendisinden para aldığını öne sürmüştü. Soruşturmayı yürüten savcılık, Sarkozy'nin kampanya hesabında gizli yardım iddiasıyla örtüşen havaleleri kanıt olarak gösteriyor. Ancak, Sarkozy ve Bettencourt'nun buluştuklarına dair somut bir kanıt henüz bulunamadı.

Pazartesi günü eşi Carla Bruni ile birlikte Kanada'ya tatile giden Sarkozy'nin dönüşünde ifade vermek için çağrılması bekleniyor. Sarkozy'nin avukatı Thierry Herzog, Bordeaux Mahkemesi'nin istediği tüm belgeleri gönderdiklerini belirterek, polis aramasının "gereksiz" olduğunu iddia etti.

16 Haziran'da dokunulmazlık zırhı kalkan Sarkozy'nin birçok yolsuzluk davasından dolayı ifadesinin alınması bekleniyor. Fransız yasalarına göre, cumhurbaşkanlığı görevini bıraktığı için Sarkozy, hakkında dava açılması halinde normal vatandaş gibi yargılanabilecek. Sarkozy'nin iktidarı süresince açılan yasa dışı maddi yardımla ilgili Karachi silah satışı yolsuzluğu ve Libya'nın devrik lideri Kaddafi'den para yardımı alındığı iddiasıyla ilgili davalar devam ediyor. ZAMAN

HABERE YORUM KAT