1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Şam seçimlerinde Esed kendi rakiplerini seçiyor
Şam seçimlerinde Esed kendi rakiplerini seçiyor

Şam seçimlerinde Esed kendi rakiplerini seçiyor

Esed ailesi gelenekselleşen “demokratik halleri” ile adeta bütün dünya ile dalga geçerken insanların kendilerine inanmayacağını da bilerek şovuna devam ediyor.

05 Mayıs 2021 Çarşamba 16:41A+A-

HAKSÖZ HABER

Milyonlarca insanı yerinden eden yüz binlercesini katleden bir katilin kendi "seçim tiyatrosunu" düzenlemesi Avrupa’ya şirin görünmek ve kurallara uyduğu izlenimini uyandırmak için yapılıyor.

Avrupa basını bu konuda kendisinin nasıl bir demokrasi şovu içerisinde olduğunu görerek Avrupa ülkelerinin liderlerini bu konuda uyarıyor!

Bu esnada da Suriye halkı da sessiz kalmayarak tepkilerini dile getiriyor.

Ülkenin çeşitli bölgelerindeki ve ülkeleri dışında bulunmak zorunda olan Suriyeliler Esed’in düzenbazlığını seçim diye yutturmaya çalışmasına oldukça öfkeli.

Suriyeliler, “sandıklar açılıp sayılsa ve sonuçlar ne olursa olsun seçimleri kabul etmeyeceklerini” beyan ediyorlar.

Suriye muhalefeti, "Şehitlerimizin rejim imajını parlatmak için bir araç olmasına izin vermeyeceğiz" diyerek halktan sandıklardan uzak durması gerektiği çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz haftalardan itibaren Dera’a ve çevresindeki muhalif gruplar, halktan seçimlerin ve adayların boykot edilmesini talep ediyor.

Suriye’de yıllardır gerçekleştirilen seçimlerin düzmece olduğu batı ve bütün dünya tarafından biliniyor. Peki Esed durum bu haldeyken neden seçimler yapmaya devam ediyor.

Çünkü söylem itibari ile de seçilmiş olduğunu belirtmek büyük bir yükten kurtarıyor kendisini. Avrupa'nın kimi koşulları onun için geçerli olmaktan çıkıyor. Düzenleyeceği seçim gösterisi onu bir süre daha idare edecek ama ne zamana kadar!

Avrupa’nın kendisine çıkaracağı sorunları aşabilmesi için sahte de olsa seçime ihtiyacı var tıpkı babası gibi. Ancak Dera’a halkı onun bu sahte seçimlerini tanımadığı gibi bölgelerine sandıkların sokulmasını dahi istemeyerek bu düzenbazlığı ve zalimliği lanetlediklerini belirtiyorlar.

Dera'nın ileri gelenlerinden Ebu Ali Mahamid "Tek bir sandığın buraya girmesine izin vermeyeceğiz. ve bu saçma seçimlerin sonucunu BM'nin 2254 sayılı Kararından uzak bir şekilde kabul etmeyeceğiz" diyor.

Suriye Yüksek Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada ülkede 26 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerde yarışacak adayları açıkladı. Yapılan açıklamada, Beşar Esed'le birlikte yarışacak 2 aday daha olduğu görüldü. Esed'le birlikte yarışacak diğer isimler ise Abdullah Salum Abdullah ve Mahmud Ahmed Marey. Tabi ki bu isimleri de Beşar Esed’in bizatihi kendisinin seçtiği biliniyor.

Yakın zamanda rejimin elindeki bölgelerin sokakları, pankartlardan portrelere kadar sadakat tezahürleriyle süslenecek ve "sonsuza dek bağlılığı yenilemeye" çağıran yazıtlarla dolacak!

Suriye Halk Meclisi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihini Suriye dışında 10 Mayıs ve içeride 26 Mayıs olarak belirledi. Buna göre Suriye rejiminin başı Beşar Esed Anayasa Mahkemesi'ne üçüncü kez yeniden seçilmek için aday olacağını bildirdi.

Esed’in seçime dahil olması, Suriye rejimi seçimlerinin muhtevasını değiştirecek olup "tüm Suriyeliler için uygun" olan genel bir siyasi geçişi hedefleyen Birleşmiş Milletler (BM) kararları kapsamındaki tüm yükümlülüklerinden vazgeçildiğini açıkça deklare edilmiş olacak.

Bu olağanüstü siyasi olayın diğer ucunda tutulan Suriye muhalefeti ve Suriye meselesindeki birçok uluslararası aktör seçimlere aldırış etmediklerini beyan ediyor. Muhalifler, seçimler ve bulundukları koşullar için “BM gözetimi altında bağımsızlık ve tarafsızlığı garanti edilmediği için” seçimlerin genel kurallarının dahi gerçekleşmediğini belirterek seçimlerin kabulüne hiçbir şekilde yanaşılmayacağını da iletiyorlar.

Muhaliflerin, Suriye'deki çatışmayı uzatma tehdidi altında tutulması ve halihazırda Suriyelilerin dertlerini derinleştiren siyasi, askeri ve ekonomik araçlarla mücadele etmeleri batının ve Esed’in ikiyüzlülüğünü yeniden hatırlatıyor.

HABERE YORUM KAT