1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Said’in otoriterliği ekonomik sorunlarla birleşti!
Said’in otoriterliği ekonomik sorunlarla birleşti!

Said’in otoriterliği ekonomik sorunlarla birleşti!

Cumhurbaşkanlığı yaparken hükümeti ilga eden ve iktidarını güçlendirmek için çeşitli yetkilerini arttıran Kays Said’in Tunus siyasetinin ardından Tunus ekonomisini de vurduğu görülüyor.

16 Haziran 2022 Perşembe 09:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Tunuslular, son günlerde temel gıda ürünlerine ulaşmakta daha çok zorlanıyor. Çoğu tüketim malının fiyatlarının artması ve ülke çapında olası protesto uyarıları arasında satın alma gücü düşen halkın, siyasi ve ekonomik olarak zorluk yaşadığı atmosferde Kays Said’e yönelik protestolarını sürdürdüğü görülüyor.

Tunus Merkez Bankası, enflasyonist baskılarla mücadele etmek amacıyla 17 Mayıs'ta ana faiz oranını 75 baz puan artırarak %7'ye yükseltti. Banka ayrıca asgari tasarruf getiri oranını 100 baz puan artırarak %6'ya yükseltti.

Tunus Elektrik ve Gaz Şirketi'nin müşteri ilişkileri direktörü Munir Gabri, 15 Mayıs'ta Tunus Afrika Ajansı’na verdiği demeçte, şirketin elektrik ve gaz fiyatlarında %12,2 ile %16 arasında değişen zamlar olacağını belirtti.

Tunus Sanayi, Maden ve Enerji Bakanı Naile Nuriye Gonji, 14 Mayıs'ta Mozaik Radyo İstasyonu’na akaryakıt fiyatlarının 2022 boyunca aylık olarak artırılacağını ve ortalama %5 zamlı tarifeler olacağını belirtti.

Ulusal Yapı Federasyonu başkan yardımcısı Kamil Mansur da 19 Mayıs'ta devlet radyosu Şems FM'e verdiği demeçte, son yapılan zamlar ve alınan ekonomik önlemlerin inşaat yapı fiyatlarında artışa neden olacağını söyledi.

Ennahda Hareketi de 20 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Tunusluların satın alma gücünü daha da aşağı çeken son fiyat artışlarına paralel olarak otoriter rejimin artan gücü konusunda uyarılarda bulundu.

Yeni ekonomik önlem ve zam kararlarının, temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayamayan düşük ve orta gelirli sınıfların satın alma gücünü zayıflattığı görülürken, Cumhurbaşkanı Kays Said’in otoriter tavırlarına karşı halkın tepkili olduğu ifade edildi.

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu başkanı Abdurrahman Hadili, Al-Monitor'a yaptığı açıklamada fiyat artışlarının böyle devam etmesi halinde Tunus için durum oldukça kötüleşecek uyarısında bulundu. Hadili: “Tunus’ta durum böyle devam ederse, bu yılın sonunda ve gelecek yıl Tunus toplumunun tüm kesimlerinde bir sosyal patlama ve protestolar olacak" dedi.

Tunus şu anda başta un, yağ ve pirinç olmak üzere temel gıda maddelerine erişimde sorun yaşıyor. Fırınlarda ekmek üretimi azaldığı için Tunuslular, fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Tunus piyasasında ev tipi pişirme gazı tüplerini bulmak da oldukça zorlaştı.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT

2 Yorum