1. HABERLER

  2. HABER

  3. Saduev İstanbul'da 'Honk'lu Suikaste mi Kurban Gitti?
Saduev İstanbul'da 'Honk'lu Suikaste mi Kurban Gitti?

Saduev İstanbul'da 'Honk'lu Suikaste mi Kurban Gitti?

11 yıl önce Türkiye'ye yerleşen Çeçenistanlı muhalif Kaim Saduev ve ailesi memleketinden gelen 'honk' isimli yabani sarmısağı yedikten sonra fenalaştı. Eşi ve çocuğu kurtarılırken, Saduev yaşamını yitirdi. Yakınları Saduev'in Rus istihbaratı tarafından ze

04 Mart 2015 Çarşamba 12:04A+A-

Kaim Saduev (47) ve dört kardeşi Rusya’ya karşı savaşan Çeçen birliklerindeydi. Kardeşleri Çeçenistan’da kalırken Kaim Saduev, ailesi ve ağabeylerinin eşleriyle birlikte 11 yıl önce Türkiye’ye geldi. Kardeşleri çatışmalarda hayatlarını kaybetti.

KARDEŞİ KARGOYLA GÖNDERDİ

Hürriyet gazetesinden Eyüp Serbest'in haberine göre, Başakşehir’de ticaretle uğraşan Kaim Saduev, Çeçenistan’daki kız kardeşinden Kafkas dağlarında yetişen ‘honk’ isimli yabani sarmısaktan istedi. Kardeşi bitkileri kargoyla İstanbul’a yolladı. Kargo 23 Şubat’ta Saduev’e ulaştı. Memleketinden gelen paketi açan Saduev’in iddiaya göre hemen sonrasında tansiyonu düştü. Saduev’in eşi Zeynep, otları o akşam pişirdi.

YEMEKTEN SONRA HASTANEYE

Kaim Saduev, eşi Zeynep ve 8 yaşındaki oğlu Halit Hacımurat yemeği yedikten sonra rahatsızlandı. Yakınları tarafından Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan 3 kişiye gıda zehirlenmesi teşhisi konuldu ve yoğun bakım ünitesine alındılar. Kaim Saduev’in hastaneye yatmasından birkaç saat sonra bilinci kapandı. Hastanede geçirdiği 7 günün sonunda, 2 Mart’ta hayatını kaybetti. Eşi ve oğlu hayati tehlikeyi atlattı.

‘LITVINENKO GİBİ ZEHİRLENDİ’

Ailenin yakınları Rus istihbaratını suçlayarak honk bitkisine zehir katıldığını iddia ettiler: “Kaim Saduev eski KGB ajanı Aleksandr Litvinenko gibi zehirlendi. Rus istihbaratı, zehir kullanımında uzman gizli servisler arasında bulunuyor. Rusya Çeçenistan’da uzun süre işgal güçlerine karşı savaşan Yemenli komutan Yasir’i de zehirleyerek katletmişti.” Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı zehirlenmeyle ilgili soruşturma başlatırken, Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek rapor bekleniyor.

Kaim Saduev için Fatih Camisi’nde düzenlenen cenaze töreninde baba Alvi Saduev, “4 oğlum Ruslar tarafından şehit edildi. Şimdi son oğlumu da kaybettim” dedi. Kaim Saduev’in oğlu Cabir (19) ise, “Yemekten hepimiz yedik. Ben zarar görmedim ama babam hayatını kaybetti. Honk’a zehir kattılar ve hepimizi öldürmek istediler” diye konuştu.

kaim-saduev-cenaze.jpg

Türkiye’deki Çeçen cinayetleri

6 Eylül 2008: Çeçenistan’da Ruslara karşı savaşan Gazhi Edilsultanov (57) Başakşehir’de kurşunlanarak öldürüldü.
9 Aralık 2008: İslam Canibekof (38) Ümraniye’de çapraz ateşe tutularak öldürüldü. 
26 Şubat 2009: Rusya’ya karşı savaşan örgütün Türkiye temsilcisi Ali Osaev Zeytinburnu’nda üç kurşunla hayatını kaybetti.
16 Eylül 2011: Çeçenistan’da savaşan Zaurbek Amirev, Rüstem Altemirov ve Berg-Khazh Musaevi Zeytinburnu’nda öldürüldü.
22 Mayıs 2013: Medet Ünlü Ankara’da öldürüldü.

İHH Başkanı: Suikast listesi var

Cenazeye katılan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım şunları söyledi: “Çeçen kardeşlerime özellikle sesleniyorum. Çok dikkat edin. Şimdi başka bir suikast listesi daha var. Bunu devlet biliyor. Ben buradan ihbar ediyorum.”

Hasat şubatta

Çeçenistan’ın yöresel otu olan honk (yabani sarmısak – Allium Ursinum) dağlarda yetişiyor. Hasat mevsimi şubat ayında yapılırken bu günlerde Türkiye’deki Çeçenlere memleketlerinden kargo ile geliyor. Ispanak ve pırasaya benzeyen yemek herhangi bir işlem görmeden yapılıyor. 12 Şubat 2010’da Rusya, dağlardan honk toplayan 12 Çeçen’i öldürmüştü.

(RADİKAL)

 

HABERE YORUM KAT