1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Rusya’yı Bayraktar SİHA korkusu sardı!
Rusya’yı Bayraktar SİHA korkusu sardı!

Rusya’yı Bayraktar SİHA korkusu sardı!

Rusya, Ukrayna’dan sonra Azerbaycan’ı Bayraktar kullandığı iddiasıyla uyardı!

30 Mart 2022 Çarşamba 13:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye üretimi olan Bayraktar SİHA’ları Ukrayna savaşının sembolleri arasına girdi. Tüm dünyada epey ilgi toplayan SİHA’lar Rusya’nın Türkiye’ye tepki göstermesine sebep olmuştu.

Türkiye’nin Ukrayna’ya ihraç ettiği SİHA’ları başka ülkeler de satın aldı. Daha önce Libya’da da Rusya’nın Wagner isimli paralı askerlerine kan kusturan SİHA’lar Azerbaycan’ın da elinde bulunuyor!

Dağlık Karabağ bölgesinde kullanılan SİHA’lar Ermenistan’a ait tankların imha edilmesi noktasında işlevselliğini kanıtlamıştı. Ancak Aliyev yönetimi bölgeyi tamamen özgürleştirme noktasında cesur adımlar atamayınca Rusya’nın garantörlüğünde iki ülke antlaşma imzaladı.

SİHA’ların bu savaşta da aktif olarak kullanıldığını gören Rusya tedirgin olmuş olmalı ki geçtiğimiz gün yaşanan bir gerginlik üzerine Azerbaycan’ı hemen uyardı. Rusya, Azerbaycan'ı Karabağ'daki ateşkes anlaşmasını ihlal ederek Bayraktar SİHA'ları ile hava saldırısı düzenlemekle suçladı. Azerbaycan, bu açıklamaya tepki gösterdi.

Rusya'dan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın 10 Kasım 2020'de Rusya ve Ermenistan'la imzalanan üçlü bildiriyi ihlal ederek Karabağ'da Rus barış gücü birliklerinin sorumluluk bölgesine girdiği belirtildi. Rusya Azerbaycan'ı, bölgede Bayraktar TB2 tipi silahlı insansız hava araçlarıyla dört saldırı düzenlemekle suçladı; Bakü'ye askerlerini ilk pozisyonlarına çekme çağrısında bulundu. Azerbaycan ise Ermenistan’ın girişimlerine karşılık verildiğini söyleyerek iddiaları reddetti.

Rusya parlamentosu Duma'daki vekillerden Mihail Delyagin ise Azerbaycan'ın petrol tesislerine nükleer bomba atılması önerisini dile getirdi. Delyagin’e göre Azerbaycan, Rusya’nın ekseninden uzaklaşıyor!

Anlaşılan o ki SİHA’ların varlığı Rusya’yı ciddi anlamda korkutuyor. SİHA’ları kullanan herkese tehditler yağdıran Rusya, bölgedeki imajının zedelenmesinden çekiniyor. Ancak Rusya’nın imajı Ukrayna’daki genel fotoğraf sebebiyle çoktan zarar gördü bile!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum