1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rusya'ya 'Esed'e Sığınma Hakkı Ver' Baskısı
Rusyaya Esede Sığınma Hakkı Ver Baskısı

Rusya'ya 'Esed'e Sığınma Hakkı Ver' Baskısı

Suriye'de ulusal geçiş hükümeti konusunda Batılı ülkelerle anlaşan Rusya'ya, Esed'e sığınma hakkı vermesi için baskı yapılıyor.

05 Temmuz 2012 Perşembe 10:56A+A-

Kommersant gazetesine konuşan bir Rus diplomatik kaynak, "Batılı ülkeler, özellikle de ABD aktif bir şekilde Suriye liderine siyasî sığınma hakkı verilmesi için Rusya'yı ikna etmeye çalışıyor. Ancak bizim henüz böyle bir planımız yok." dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da daha önce Esed'e siyasî sığınma vermeyi düşünmediklerini ifade etmişti. Gazeteye göre ilk kez Esed görevi bırakmaya hazır olduğu sinyali verirken, Rus uzmanlar da Esed'in Moskova'ya davet edilmesinin ihtimal dışı olmadığına işaret ediyor.

Esed'e destek vermediklerini, Batı ile bu konuda çok farklı bakış açıları olmadığına değinen Kremlin'e yakın kaynak, "Biz Esed'i savunmuyoruz. Suriye lideri zamanı tüketti. İktidarda kalma şansı çok düşük. Sadece yüzde 10. Biz Suriye muhalefetine de karşı değiliz. Biz sadece Suriye'ye dışarıdan bir askerî müdahalede bulunulmasına karşıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Güvenlik Merkezi uzmanlarından Vladimir Sotnikov, gazeteye yaptığı açıklamada, sadece Moskova'nın Esed için böyle bir girişimde bulunabileceğini, Batılı ülkelerin Suriye lideri ve ailesine herhangi bir güvenlik garantisi vermesinin mümkün olmadığını söyledi. Rus uzman, Moskova'nın Belarus'la anlaşarak Minsk'te kendisine bir koruma çemberi oluşturulma ihtimaline de dikkat çekti.

Cenevre'de hafta sonunda yapılan toplantıda Suriye'de geçiş hükümeti kurulması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Esed'in görevi bırakması konusunda henüz mutabakat sağlayamayan taraflar arasında müzakereler sürüyor. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, hiç kimsenin muhalefetin Esed'i de kabinede kabul edecek bir yaklaşım içinde olacağı yönünde hayal kurmaması gerektiğini ifade etmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Cenevre mutabakatının dışarıdan Suriye'de rejim değişikliği empoze edilecek şekilde yorumlanmasına tepki gösterdi.

CİHAN

HABERE YORUM KAT