1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AZERBAYCAN

  4. Rusya’nın sözü yine mi boş çıktı?
Rusya’nın sözü yine mi boş çıktı?

Rusya’nın sözü yine mi boş çıktı?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Rusya Savunma Bakanlığı, Ermenistan silahlı güçlerinin hazirana kadar Karabağ'dan çekileceğine dair söz vermişti ama Temmuzun ortasına geldik bu sorun çözülmedi.” dedi.

16 Temmuz 2022 Cumartesi 19:26A+A-

HAKSÖZ HABER

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kurmayları ile yaptığı toplantıda Rusya ve Ermenistan’ın verilen sözlere uymadığını anlaşma kapsamında yapılması gerekenlerin yapılmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, toplantıda, “Bu yılın 6 ayında Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine yönelik bazı adımlar atılmış olsa da ne yazık ki henüz gerçekçi sonuçlar yok. Vatan Muharebesi’nden 1 yıl 8 ay geçmesine rağmen ne yazık ki Ermenistan hala yükümlülüklerini yerine getirmiyor” dedi.

Aliyev, Ermenistan ve Rusya’nın yenilgileri sonrası imzalanan anlaşmaya uymadıklarını ifade ettiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı.

Bu yükümlülükler orada açıkça belirtilmiştir. Bunlardan biri de Ermeni silahlı kuvvetlerinin Karabağ’dan çekilmesidir. Bugüne kadar bu sorun çözülmedi. Konuyu defalarca dile getirdik ama Ermenistan uzatıyor. Aynı zamanda, bu konuyu Rus askeri yönetimi önünde gündeme getirdik.

Birkaç ay önce, Rusya Savunma Bakanlığı’nın üst düzey bir yetkilisi, Azerbaycan’ı ziyaret ederken, savunma bakanlığımıza Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin Haziran’a kadar çekileceğine dair söz verdi. Ancak Temmuz ortasına geldik ama bu sorun çözülmedi.

Ermenistan, 10 Kasım bildirisine aykırı olarak bu yükümlülüğünü yerine getirmemektedir. 10 Kasım bildirisini imzalayan Rus tarafı da onları buna zorlamıyor. Elbette bu kabul edilemez bir durum. Çünkü Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin Azerbaycan topraklarında kalması kesinlikle kabul edilemez. Biz galip bir ülkeyiz, toprak bütünlüğümüzü geri kazandık.

Aliyev olumlu adımları da dile getirdi

Azerbaycan’ın girişimiyle barış anlaşmasının temelini oluşturacak 5 temel ilkenin Ermenistan tarafından kabul edilmesini bir diğer olumlu husus olarak belirten Aliyev, şunları ifade etti:

“Ermenistan yönetimi bu 5 ilkeyi resmen kabul etmiştir. Azerbaycan halkı bu 5 ilkenin ne olduğunu iyi biliyor, tekrar bundan bahsetmek istemiyorum. Ancak temas halinde olduğum tüm mevkidaşlarımla yapılan görüşmelerde, Azerbaycan’ın bu girişimi takdirle karşılandı.

İhtilafın bu ilkeler temelinde çözülmesi doğrulandı diyebiliriz. Ermenistan bunu kabul etti ve resmen itiraf etti. Bu konuyu birkaç komşu ülke - Türkiye, Rusya ve İran - ile görüştük ve bu tutum destekleniyor.

Avrupa Birliği, ABD gibi ortaklarla da biz bu konuyu görüştük ve fiili olarak şimdi barış müzakerelerinin başlaması için temel oluşturuldu. Yine Azerbaycan girişimde bulundu.

Bu 5 ilkeyi oluşturan da yine biziz ve eğer biz bu inisiyatifi almasaydık bugüne kadar bu yönde de bir gelişme olmazdı.”

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum