1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya'nın Saldırıları Sınıra Göçü Arttırdı!
Rusya'nın Saldırıları Sınıra Göçü Arttırdı!

Rusya'nın Saldırıları Sınıra Göçü Arttırdı!

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları, sınıra yakın bölgelerden Türkiye'ye doğru göçü arttırdı. Saldırılardan kaçan çok sayıda Suriyeli, Türkiye'ye geçmek için sınırın Suriye tarafında bekliyor.

16 Ekim 2015 Cuma 11:46A+A-

Yılmaz Bilgen / Al Jazeera

Rusya’ya ait savaş uçakları direnişlerin denetimindeki bölgeler başta olmak üzere 30 Eylül’de Suriye’de hava saldırıları düzenlemeye başladı. Saldırılar, diğer bölgelere oranla Esed rejimi için daha büyük bir önem arz eden Hama, Halep, Lazkiye kırsalı, İdlib, Humus, Şam’ın doğusu ve Dera kırsalında yoğunlaştı. Rusya’nın bombardımanı, IŞİD’in hiç olmadığı İdlib ve Lazkiye bölgelerini hedef aldığı gibi sivil-askerî alan ayrımını da gözetmedi. Türkiye sınırına yakın olan ve Rusya'nın hava saldırılarını yoğunlaştırdığı Lazkiye, İdlib ve Hama bölgelerindeki siviller gözlerini sınıra çevirdi. Türkiye yönünde göç hareketliliği yeniden arttı.

Reyhanlı ve Yayladağı arasında kalan bölgelere gelerek sınırın Türkiye tarafına “yasa dışı” yollarla geçmek isteyen çok sayıda Suriyeli, hudut koruma birlikleri tarafından geri çevriliyor. Türkiye’ye geçmeyi başarabilenler ise Hatay, Gaziantep, İstanbul başta olmak üzere farklı illere dağılıyor.

Hama’nın Morek bölgesinde yaşanan bombardımandan kaçan ve Türkiye’ye geçmek isterken yakalanarak yeniden Suriye'ye gönderilen Muhammed Câsim sınır hattında yaşadıklarını Al Jazeera Türk’e anlattı.

"Rusya’nın Bombardımanı Öncekilerden Şiddetli"

Hama kırsalından Yayladağı sınırına, yaklaşık 90 kilometrelik bir yolu kat ederek ulaştığını söyleyen Muhammed Câsim, Suriye halkının savaşın yakında bitebileceğine dair umudunu yitirdiğini ifade etti.

“Dört buçuk yıldır devam eden savaştan dolayı yeterince yorulduk. Önceden yaşadığımız bölge rejim kontrolündeydi. Bu dönemde herhangi bir hava saldırısına maruz kalmadık. Bazen kasabamız muhaliflerin havan toplarıyla vuruluyordu. Ancak bölgemizin muhaliflerin eline geçmesiyle rejimin hava saldırıları başladı. Haftada bir, bazen iki kez varil saldırısına maruz kalıyorduk. Bu saldırılarda 2 yıl içerisinde çok sayıda yakınımı kaybettim. Şimdi de Rusya’nın saldırıları başladı. Rusya’nın bombardımanı, şu ana kadar gördüğümüz hava saldırılardan çok daha şiddetli ve süreklilik arz ediyor. Önümüzde Türkiye’ye sığınmaktan başka seçenek yok. Savaşın bitme ihtimali de gözükmüyor. Bu sebeple elimizde ne var ne yok bu amaç için harcıyoruz.”.

turkiye_sinirinda_multeciler.jpg

“Kaçakçılar Kişi Başı 1.5-2 Bin Dolar Alıyor”

Muhammed Câsim, sınırı geçmek ve Türkiye tarafında otomobille alınıp iç kesimlere götürülmeleri için kaçakçılara kişi başı 1.500-2.000 dolar ücret ödediklerini belirtti. Câsim, Yunanistan’a gitmek isteyenler için bu rakamların 6-7 bin doları bulduğunu ifade kaydetti.

HABERE YORUM KAT