1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya'nın Bombardımanından Kaçışlar Sürüyor!
Rusya'nın Bombardımanından Kaçışlar Sürüyor!

Rusya'nın Bombardımanından Kaçışlar Sürüyor!

Rusya’ya ait savaş uçaklarının Lazkiye kırsalına düzenlediği bombardımandan kaçan Suriyeli ailelerin “güvenli bölge”lere kaçısı sürüyor.

27 Ekim 2015 Salı 13:06A+A-

Yaşadıkları yerlerin bombalanması nedeniyle canlarını kurtarmak için yollara düşen Suriyelilerden bazıları komşu ülkelere kaçarken, bazıları da ülkelerinde daha güvenli gördükleri bölgelere sığınarak yaşamını devam ettirmeye çalışıyor.

Rusya'nın Suriye'de 30 Eylül 2015'te başlattığı ve hâlen devam eden hava destekli saldırılar ülkedeki göçün artmasına neden oluyor.

Direnişçilerin kontrolündeki Lazkiye'nin kuzey doğusundaki Cebel Ekrad bölgesi, yaklaşık bir aydır Rusya’nın hava kuvvetleri tarafından yoğun bombardımana tutuluyor.

Esed rejiminin saldırılarına bugüne kadar direnen Suriyeliler, Rusya'nın hava destekli saldırılarından sonra her şeylerini geride bırakarak göçe mecbur kaldı.

Çamurda Zorlu Yolculuk

Yanlarına alabildikleri birkaç parça eşyayla güvenli gördükleri Türkiye sınırına yakın bölgelere kaçan Suriyeliler, sığınacak yer arıyor. Türkiye sınırı yakınlarındaki bölgelerde kendi imkânlarıyla çadır kurup hayatta kalma mücadelesi veren Suriyelilerin yaşadığı drama, AA muhabirleri tanıklık etti.

Ayaklarında terliklerle çamurlu tarlaları, çalılıkları, taşlı tepeleri aşarak çaresizlik içinde sınıra yakın noktalara gelen Suriyeli ailelerin dramı yürek burkuyor.

“3 Gündür Açız”

Bombardımandan zor kurtulduklarını ve Bayır Bucak Türkmen bölgesine geldiklerini anlatan 3 çocuk annesi 30 yaşındaki Fatıma Zannudi, gece gündüz yaşadıkları yerlere bombaların düştüğünü söyledi.

Kendilerini köylerinin dışına güçlükle attıklarını ifade eden Zannudi, “Köyümüzde elektrik, su ve gıda olmadan yaşadık. 3 gündür yoldayız ve açız. Sığınmak için buraya geldik. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.” diye konuştu.

Zannudi, kendileri gibi birçok kişinin yollarda olduğunu, halkın perişan durumda bulunduğunu belirtti.

26 Bin Kişi Sınıra Yerleşti

Suriye'de yayın yapan Bayır Bucak Haber Ajansı’nın Genel Koordinatörü Saadettin Molla ise çok sayıda kişinin Rusya'nın bombardımanından kaçtığını anlattı.

Molla, “Yoğun bombardımanın devam ettiği Cebel Ekrad bölgesi ve çevresinde, 26 bin kişi köylerini terk ederek güvenli bölgelere sığındı. Bayır Bucak Türkmen bölgesi 10 bine yakın göçmene ev sahipliği yapıyor.” dedi.

Bölgede hemen her gün toplu ölüm haberi alındığını vurgulayan Molla, şöyle devam etti:

“Son saldırılarda köylerde çok sayıda sivil hayatını kaybetti. İnsanlar korku ve tedirginlik içerisinde bölgeyi terk etmeye başladı. Şu an göç sürüyor. Türkmen köyleri ve çevresindeki bu insanlara, bölge halkı tarafından yardımcı olunmaya çalışılıyor.”.

“170 Kişi Katledildi”

Köylerde sivillerin hedef alındığını aktaran Molla, Rusya'nın saldırılarını başlattığı 30 Eylül'den bu yana Cebel Ekrad ve çevresinde çoğunluğu sivillerden oluşan 170 kişinin katledildiğini kaydetti.

Saldırıların devam ettiği Hama kırsalı ve Gab Ovası'ndan da kaçışların olduğunu dile getiren Molla, “İnsanlar perişan hâlde yollara düşüyor. Kaçanlar, Türkiye sınırı yakınlarındaki güvenli gördükleri noktalara yerleşiyor. Bazılarına çadır kuruldu ancak bunlar yetersiz. Havaların soğumasıyla yaşam şartları iyice zorlaştı. Şu an bölgedeki halkın acil olarak gıda, kıyafet ve çadır ihtiyacı var.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT