1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rusya'dan Ukrayna'ya Ültimatom: 05.00'e Kadar Teslim Olun!
Rusya'dan Ukrayna'ya Ültimatom: 05.00'e Kadar Teslim Olun!

Rusya'dan Ukrayna'ya Ültimatom: 05.00'e Kadar Teslim Olun!

Rusya'nın Kırım'daki Ukrayna güçlerine, teslim olmaları için salı sabahı TSİ 05.00'e dek ültimatom verdiği bildiriliyor.

03 Mart 2014 Pazartesi 18:02A+A-

Rus İnterfax ajansının haberine göre, ültimatom ülkenin Karadeniz filosundan geldi, filo Komutanı Aleksandr Vitko teslim olmamaları halinde Kırım'daki Ukrayna güçlerine saldıracaklarını söyledi.

İnterfax haberini, Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynağa dayandırdı. Interfax'ın haberinden kısa bir süre sonra Ukrayna Savunma Bakanlığı da iddiayı doğruladı.

Rus donanmasının Karadeniz Filosu, Kırım'daki Sivastopol Limanı'nı üs olarak kullanıyor.

Sivastapol'daki BBC muhabiri Mark Lowen ise Kırım'ın fiili olarak Rus ordusunun kontrolünde olduğunu aktardı.

Lowen Ukrayna'nın bölgedeki iki ana askeri üssünün sarılmış olduğunu, havaalanı gibi kilit yerlerin işgal edildiğini, Rus birliklerinin sayıca Ukrayna askerlerinden fazla olduğunu ve Kırım'a giden yolların kesildiğini söyledi.

Lavrov: Rus askerleri Kırım'da kalıcı

Rusya son olarak askerlerinin ülkenin çıkarlarını ve vatandaşlarını korumak için Ukrayna'daki siyasi durum normalleşene dek ülkede kalacağını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya'nın "aşırı milliyetçi tehditlere karşı insan haklarını savunduğunu" söylemişti.

Rusya Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in geçen hafta devrilmesinin ardından cumartesi günü Ukrayna'ya asker sevki için Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yetki vermişti.

Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'da yönetimi elinde bulunduranların zaferlerini insan hakları ve azınlıkların özgürlüklerine saldırmak için kullandıklarını söyledi. Lavrov bu ülkede aşırı milliyetçilerin Rusların çıkarlarını ve Rusça konuşan nüfusun haklarını tehdit ettiklerini belirtti.

Kremlin, Rusya yanlısı Yanukoviç'in görevi bırakmak zorunda kalmasının ardından Ukrayna'daki yeni yönetimi tanımamıştı.

G7'den kınama

Bu arada G8'deki ortakları, Rusya'yı Ukrayna topraklarındaki askeri hareketliliği nedeniyle kınadı. G7 ülkelerinin Beyaz Saray tarafından yayınlanan mesajında Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü açıkça ihlal ettiği belirtildi.

Yedi ülke (ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada) haziran ayında Soçi'de yapılması planlanan G8 Zirvesi'nin hazırlıklarını da askıya aldı.

Ayrıca G7 maliye bakanları Ukrayna'ya güçlü mali destek sağlama sözü de verdi.

Ukrayna ordusundan seferberlik

Ukrayna'daki geçici hükümet ise Rusya'yı ülkelerine karşı "savaş ilan etmekle" suçladı ve askeri güçlerine harekete geçme emri verdi. Ukrayna ordusu da Rusya'nın Kırım'a askeri yığınak yapması üzerine tam seferberlik ilan etti.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna'nın "felaketin eşiğinde" olduğunu söyledi.

Bu arada Ukrayna'nın yeni atanan Donanma Komutanı, Kiev hükümetine sırtını dönerek, Kırım'da oluşturulan Rusya destekli yönetimin safına geçti.

Tümamiral Denys Berezovsky, "Rusya işgali" endişesiyle teyakkuza geçen Ukrayna hükümeti tarafından cumartesi günü donanmanın başına getirilmişti.

(Kaynak: BBC Türkçe)

***

Perevalne'deki üs kuşatıldı

Simferopol’ün 30 km güney doğusundaki Perevalne’de de gergin bir bekleyiş hakim. Yüzlerce Rus yanlısı milis Ukrayna’nın 36. Sahil Güvenlik Tugayı’nını kuşattı. Ukrayna askerleriyle milisler eli tetikte bekliyor. Pazar günü Ukraynalı askerlerden teslim olmalarını isteyen milisler ‘ret’ yanıtı aldı.
200 yıldır Rusya’nın Karadeniz’deki en büyük deniz üssüne ev sahipliği yapan Sivastopol’daysa Rus yanlısı protestocular Ukrayna askeri üslerine girişleri kapattı.

Donetsk Ukrayna'dan kopmak üzere

Azledilen Devlet Başkanı Yankukoviç’in memleketi Donetsk’te de Ukrayna’dan kopuşun önünü açacak gelişmeler yaşandı. 3000 Rusya yanlısı, bölgesel hükümet binasını bastı. Göstericilerden bir grup camları kırıp içeri girdi. 11 katlı binanın çatısına Rusya bayrağı çekildi. Göstericilerin lideri olduğunu iddia eden Pavel Gubarev, Kiev’deki parlamentonun gayrimeşru ilan edilmesini ve Donetsk’te yönetimin Rus yanlısı bir valiye devredilmesini talep etti.

 

HABERE YORUM KAT